19 квітня 2016

Школа сприяння здоров'я Кальнянського НВК


Школа сприяння здоров’я» Кальнянського НВК

Наш девіз:
«Хочеш бути унікальним – будь здоровим."
 Зміст
 Вступ……………………………………………………………..
Концептуальна модель Школи  сприяння здоров’ю…………………………………………..
Навчально  – методичне забезпечення  діяльності школи з формування мотивації учнів щодо здорового способу життя……………………………...
Досвід роботи закладу як Школи сприяння здоров’ю…………………………………………..
Додатки…………………………………………………………













КОЖНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ
 ЗАКЛАД МАЄ БУТИ 
ШКОЛОЮ СПРИЯННЯ ЗДОРОВ'Ю
Завжди вважалося, що спільним благом суспільства є турбота про людину, уміння любити ближнього, а головною цінністю суспільства — життя та здоров'я людини. Стан здоров'я населення є важливим показником розвитку суспільства. А тому турботі про здоров'я людини, мотивації на здоровий спосіб життя приділяють велику увагу в усьому світі. І ця турбота має стати першорядною за значущістю.
Наслідком науково-технічного прогресу є те, що людина дедалі менше займається фізичною працею, а дитина – тим більше. Головними вадами ХХІ століття стає накопичення негативних емоцій без фізичного розвантаження, переїдання і гіподинамія. Останнім часом активно піднімається питання низької активності дітей і підлітків, що загрожує           їхньому психічному і фізичному здоров’ю. На думку фахівців, сучасні діти недостатньо рухаються, їхні  рухи одноманітні, не всі групи м’язів залучаються до руху, і така активність не дає великої користі. Проблема здоров’я учнів вийшла сьогодні з розряду педагогічних і знайшла соціальне значення, тому основою діяльності і здоров’я збереження стала  модель, де пріоритетом є турбота про збереження здоров’я вихованців і вчителів. На жаль, у свідомості значної частини населення відсутні такі цінності життя як пріоритет здоров'я та мотивація на здоровий спосіб життя, що призвело до:
  народжуваності ослаблених дітей;
  зростання захворюваності дітей дошкільного та шкільного віку;
  розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу й туберкульозу;
• поширення наркотичної та алкогольної залежності серед населення.
Збереження та зміцнення здоров'я молодого покоління можливе лише за умов посиленої роботи і координації та інтеграції зусиль держави і громадськості:

   реалізації конституційних прав та свобод громадян нашої держави;
• виконання Державних та національних програм, Указів Президента України, Постанов Кабінету Міністрів України, спрямованих на збереження та зміцнення здоров'я, утвердження здорового способу життя, профілактики тютюнопаління, алкоголізму, захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД та інші небезпечні хвороби, вживання наркотичних речовин серед дітей та учнівської молоді.
 Збереження та зміцнення здоров’я дітей і підлітків має виключне значення для сучасної школи. І хоча освітня функція школи залишається провідним аспектом її діяльності, важливим чинником в оцінці рівня і якості навчання стає стан здоров’я школярів.
 У керівних документах Міністерства освіти і науки визначена система заходів з охорони та зміцнення здоров’я учнів, що враховує найважливіші характеристики освітнього середовища з точки зору його впливу на здоров’я учнів, що включає:
1) реальне розвантаження змісту загальної освіти;
2) використання ефективних методів та технологій навчання;
3) підвищення якості занять фізичною культурою;
4) організацію моніторингу стану здоров’я дітей та молоді;
5) покращення організації харчування учнів в ЗНЗ;
6) раціоналізацію дозвілля, канікулярного часу, літнього відпочинку дітей та молоді.

Одним із пріоритетних напрямів  діяльності нашої школи є  збереження та зміцнення здоров'я  учнів, формування культури здоров'я, позитивної мотивації щодо навичок здорового способу життя, превентивного виховання, забезпеченість умов та механізмів здійснення навчання й виховання в інтересах особи й суспільства для всебічного розвитку духовно розвиненої, національно свідомої, фізично й психічно здорової, творчої особистості, оздоровлення середовища буття дитини.

Основною метою роботи є формування в учнів стійких переконань щодо необхідності свідомого ставлення до власного здоров'я та його збереження, що передбачає в першу чергу оволодіння системними знаннями про здоров’я, формування умінь та навичок формування й зміцнення власного здоров’я. Ми прагнемо, щоб дитина навчилася не тільки цінувати своє здоров’я, а й намагалася зберегти його.

 Що  ж впливає на здоров’я?
Спадковість – 20%
Медицина -10%
Екологія  – 20%
Спосіб життя – 50%.

 Отже, якщо спадковість та медицину школа не може змінити, то на формування здорового способу життя,  виховання екологічної культури ми можемо вплинути.
 Складовими здорового способу життя є усвідомлення цінності здоров’я, відсутність шкідливих звичок, доступ до раціонального харчування.
Створюючи модель «Школи сприяння здоров’ю» ми зосередили увагу на таких актуальних питаннях:
формування громадської думки щодо пріоритету захисту здоров'я (фізичного, психічного, соціального, духовного) дитини; взаємозв'язок школа -родина — державні установи — громада — соціокультурні системи;
•створення умов для забезпечення здорового середовища проживання, зміцнення здоров'я дітей, їхнього фізичного розвитку, соціальної адаптації, духовного зростання, підвищення культури стосунків у соціумі;
•забезпечення повноцінного медичного обслуговування;
•здійснення соціально-правового захисту життя, здоров'я дитини, захисту від насилля, експлуатації;
•здійснення профілактики соціального неблагополуччя дитини та надання їй допомоги.
 Виділили чотири основні соціуми, в яких педагоги, учнівське самоврядування здійснюють формування навичок щодо Здорового способу життя:
-школа;
- сім’я;
-громадськість;
-медицина та середовище, яке оточує учнів.

 Педагог є головною постаттю у формуванні культури  здоров`я, як складової частини структури гармонійно розвиненої особистості.
У зв’язку з цим навчально-виховний процес школи спрямований на розв’язання наступних завдань:
 - залучення учнів до різного виду заходів, всеукраїнських, обласних та районних конкурсів різного рівня і напрямку з метою самовдосконалення та реалізації набутих знань, умінь та навичок;
 - забезпечення санітарно-гігієнічних вимог до організації навчального процесу, психолого - медико - соціального супроводу учнів на кожному етапі розвитку;
- проведення постійної діагностики стану здоров’я та заходів щодо формування здорового способу життя школярів;

- впровадження методик і технологій здоров’язберігаючого, здоров’яформуючого, здоров’язміцнюючого змісту.
- підвищення ефективності використання всіх предметів навчального плану для формування компетентного ставлення до власного здоров'я учнів;
 - залучення всіх учасників навчально-виховного процесу до спільної роботи щодо формування в учнів здорового способу життя.

 План реалізації Концепції :
1.Розробити програму створення «Школи сприяння здоров’ю».
2.Вступити до районної мережі Шкіл сприяння здоров’ю.
3. Створити умови, щоб навчальний заклад став системою забезпечення гармонійного розвитку фізичного і психічного (духовного) здоров’я дитини.
4.Здійснити моніторинг ефективності впровадження різних типів здоров’язберігаючих технологій.
5.Здійснити самоаналіз діяльності школи як «Школи сприяння здоров’ю».



            Упровадження просвітницьких проектів та програм з питань                 формування здорового способу життя в учнів школи.
 Усі  педагоги  нашої школи беруть активну участь у різноманітних програмах, акціях, конкурсах та заходах, метою яких є сприяння розвитку та збереження здорового способу життя учнів: «День юного натураліста», «День Землі», «День здоров’я», «День боротьби зі СНІДом», «Ми за чисте довкілля», «Озеленимо планету разом», «Молодь обирає здоров’я» та ін. У школі регулярно проводяться предметні тижні з основ здоров’я, вікторини, моніторинги, тренінги, метою яких є прищеплення школярам бажання вести активний та здоровий спосіб життя. Учні нашого навчального закладу щорічно беруть участь у різноманітних спортивних змаганнях та займають призові місця. Також проводяться внутрішньошкільні спортивні змагання різного роду між класами та виїзні змагання з іншими школами.
                     
                Упровадження предмету «Основи здоров’я».

Інтегрований курс «Основи здоров’я» є предметом інваріантної частини робочих навчальних планів і впроваджується за Державним стандартом згідно з програмою .
 На уроках у початковій ланці  використовується демонстраційний матеріал - комплекти плакатів з основ здоров’я «Як уникнути неприємностей», таблиці «Режим дня», «Продукти харчування», «Правила дорожнього руху», «Подбай про свою небезпеку». Уроки основ здоров’я проводяться на належному рівні з дотриманням усіх гігієнічних норм, використанням елементів індивідуальної та групової роботи, тренінгів, психологічних тестів та моніторингів здоров’я.

 
                               


                             
                                Моніторинг стану здоров’я учнів.

Якість і доступність медичних послуг – важливий чинник охорони здоров’я. У кризових ситуаціях він вирішальний. Проте набагато важливіше запобігти проблемам зі здоров’ям, а отже потрібно більше уваги приділяти профілактиці. Життя сьогодні від нас вимагає перебудовувати систему освіти в такий спосіб, щоб постійно проводити моніторинг стану здоров’я дитини. Тобто школа повинна бути таким дитячим закладом, де можна гарантувати дитині, її батькам, суспільству виховання здорової особистості.
Важливим елементом у системі зміцнення фізичного здоров’я є спільна робота школи з  медичною службою: лікарі районної лікарні щорічно проводять поглиблений медичний огляд учнів та вчителів. У кожному класному журналі оформлені  «Листки здоров’я», які містять результати медогляду дітей, рекомендації щодо фізичної групи для кожного учня , щоб учителі - предметники могли ними користуватись. Здійснюється спостереження за дітьми, які перебувають на диспансерному обліку. Медсестрою постійно проводиться санітарно-просвітницька робота: випускаються медичні бюлетені, проводяться бесіди зі школярами з питань раціональної організації часу для навчання та відпочинку, правильного збалансованого харчування,  обладнаний куточок здоров’я, контролюється санітарно-гігієнічний стан шкільних приміщень.
Для учнів старших класів проводяться  бесіди на теми:
«Шкода, яку наносить куріння суспільству»;
 «Крок у безодню»;
 «Як уникнути шкідливих звичок»;
 «Шкідливість алкоголю для дитячого організму»;
«Наркоманія і злочинність – невіддільні»;
«Наркотики – це свобода чи насильство над собою?»
 «Венеричні хвороби -  серйозна небезпека людства».
«Як уберегти себе від грипу»
«Туберкульоз – приховані небезпеки»
Активізовано роботу щодо проведення просвітницько-роз’яснювальної роботи серед дітей та батьків з питань раціонального харчування, профілактики кишково-шлункових інфекцій, додержання правил особистої гігієни. З метою раннього виявлення учнів схильних до вживання алкоголю, наркотичних речовин здійснюється анкетування, тестування дітей.
Питання збереження і зміцнення здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу постійно знаходяться під контролем адміністрації школи. Дотримання санітарно – гігієнічних норм життєдіяльності школи, організації роботи з попередження дитячого травматизму, стан здоров’я дітей  розглядаються на нарадах при директору, узагальнюється наказом по школі. Результати обстежень учнів обговорюються на батьківських зборах та доводяться до відома батьків в індивідуальних бесідах, враховуються  при організації навчально-виховного процесу, занять з трудового навчання, фізичної культури, навчальної практики.

                       
          


          Раціональне харчування учнів – запорука здоров’я учнів.

Правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму забезпечує нормальну життєдіяльність організму, високий рівень працездатності і стійкості до несприятливих факторів навколишнього середовища, максимальну тривалість активного життя. У школі створені  належні умови організації раціонального харчування дітей, дотримуються санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні вимоги . Постійно контролюється виконання  норм харчування, надходження готової продукції та продовольчої сировини до навчального закладу. Виконання встановлених норм харчування перевіряється не менше 2-х разів на місяць .
   

Робота педагогічного колективу із пропаганди  здорового способу життя.
         Народна мудрість стверджує: щоб виростити Людину, треба давати їй чотири уроки на день протягом десяти років. Ось ці уроки: Здоров’я, Любов, Мудрість і Праця. Стимулювання здорового способу життя педагогів і вихованців – основний, стрижневий напрямок виховного процесу.

   Стан оптимальної працездатності як для дорослої людини, так і для школяра нерозривно пов’язаний з гарним самопочуттям, з найкращим функціонуванням усіх систем організму. Здорова дитина із задоволенням і радістю включається в усі види діяльності: інтелектуально-пізнавальну, трудову, громадську, спортивну й ігрову. Вона життєрадісна, оптимістична, відкрита в спілкуванні з однолітками і педагогами. А це запорука успішного розвитку всіх сфер особистості, усіх її задатків і цінностей. Тому наш педагогічний колектив і вважає цей напрямок одним з найголовніших.
У нашій школі створені умови для нормального всебічного розвитку дітей. Ми добре розуміємо, що середовище, в якому перебуває дитина, виховує її найефективніше. Саме тому дотримання всіх санітарно-гігієнічних вимог до організації навчання і виховання учнів, створення здорової психологічної атмосфери в класних колективах і загалом у всьому шкільному колективі – є основним методом виховання здорового способу життя. Приміщення навчального закладу має ошатний вигляд: у коридорі та класах багато живих квітів; кольорова гама стін та меблів гармонійно поєднані. Меблі в класах знаходяться в доброму стані відповідно до санітарно-гігієнічних норм, в необхідній кількості. Створені умови для миття рук: є проточна вода в умивальниках.
 У школі наявне протипожежне обладнання: вогнегасники, обладнано пожежний щит, наявний  план евакуації учнів та працівників школи з приміщення на випадок пожежі.
Класні кімнати забезпечені лампами денного освітлення. Всі ці умови забезпечують охорону життя і здоров’я дітей, позитивно впливають на стан молодого організму.
На уроках і в позаурочний час вчителі школи проводять роботу по вихованню у дітей гігієнічних навичок.
Педагоги школи дбають про безпеку життєдіяльності вихованців. Щомісяця, а в разі необхідності й частіше, учні інструктуються з правил протипожежної безпеки, безпеки дорожнього руху, безпечного харчування та вживання ліків. Класними керівниками, вчителями – основ здоров’я, біології, хімії постійно проводиться з учнями  роз’яснювальна робота про шкідливість паління, вживання алкоголю і наркотиків, з профілактики венеричних захворювань, про наслідки штучного переривання вагітності, здійснюється статеве виховання учнів, пишуть навчальні диктанти. Впроваджуються здоров’язберігаючі технології, під час уроків проводяться фізкультхвилинки. У шкільній бібліотеці організовуються книжкові виставки з пропаганди здорового способу життя.
Класоводами та класними керівниками проводяться виховні заходи, спрямовані на розвиток життєвих цінностей, найкращих моральних якостей, вмінь та навичок долати стресові ситуації, комунікативних вмінь.
  “Здорове тіло – завжди в русі !” – Під цим гаслом в нашій школі проходять уроки фізкультури, спортивні змагання. Традицією стали змагання та спортивні зустрічі між збірними командами учнів та вчителів школи.
 Під керівництвом вчителя фізкультури  О.П. Смаглюка щорічно проводяться змагання з футболу та волейболу між старшокласниками та випускниками школи.   У школі діють спортивні секції: футболу гімнастики, шашок, шахів. Команда школи є призером у  районних змаганнях , Легкоатлети нашої школи є активними учасниками всіх районних змагань.
          
            
            Людина –частина природи і повинна жити в злагоді з нею.

Робота із формування дбайливого ставлення до довкілля, системи екологічних уявлень, вихованню почуття краси та любові до природи починається в початкових класах.
Учні 1-4 класів  є активними учасниками багатьох загальношкільних акцій, приймають участь в озелененні школи, проводять численні екскурсії, вивчають природні багатства свого краю.
 Традиційними стали загальношкільні акції “Посади своє дерево”, “День довкілля”, “Тиждень екології”.
Значну роботу, під керівництвом вчителя-біолога,учні проводять з природоохоронної роботи краю. Регулярно здійснюють чистку джерел, криничок, їх обгороджують.
У ході акцій «Школа – наш дім», «Шкільне повір’я» та «Озеленення» учні разом з працівниками школи приймають активну участь  у прибиранні шкільної  та навколишніх територій.
Озеленення кабінетів, збереження квітів у приміщенні й на подвір’ї школи, позитивно впливає на здоров’я вихованців.
Одним з напрямків природоохоронної діяльності школи є збереження тих лікарських рослин, яких у нашій місцевості небагато. Тому питання охорони лікарських рослин, раціональне їх використання набуло особливої актуальності.
Перевірку знань про природу, особистих якостей і навичок виживання у скрутних умовах учні здійснюють під час численних туристичних походів.

                  
                        Психологічне та духовне здоров’я учнів

Школярі беруть участь  у благодійних   , що вказує на те, що духовний розвиток наших вихованців здійснюється у правильному напрямку - вони чуйні, добрі, милосердні, співчувають та бажають допомогти людям із вадами здоров’я. Учні надають  шефську допомогу одиноким  людям похилого віку. На баз школи проводяться психологічні тренінги за участю дітей та батьків.






                              Співпраця з батьками, громадськістю.

Кожен із батьків прагне, щоб дитина виросла фізично і психічно здоровою, не мала шкідливих звичок. Та багато в чому формування здорового способу життя залежить від стилю життя сім'ї, способу організації життя, характеру взаємин між батьками, участі їх у вихованні, правильної організації вільного часу сім'ї, ставлення самих батьків до вживання алкоголю, паління, наркотичних речовин. Спосіб життя сім'ї в основному зумовлює і спосіб життя дітей. Дослідження свідчать, що сімейні конфлікти між батьками, батьками та дітьми, застосування фізичних покарань, нерозуміння батьками дітей, відсутність батьківської уваги, підтримки дитини - усе це стає причиною того, що процес становлення особистості підлітка проходить важче, ніж звичайно.
Умовою успішної виховної діяльності з учнями є співробітництво класного керівника, школи  з батьками, адже родина впливала і продовжує значно впливати на процес розвитку особистості дитини.  І тому зробити батьків активними учасниками педагогічного процесу - це важлива й відповідальна задача вчителя. З метою ранньої профілактики правопорушень,  дитячої  бездоглядності, вживання учнями алкогольних  напоїв та наркотиків педагогічний колектив спільно з представниками батьківського комітету здійснює рейди – перевірки «Дозвілля учнів у вечірній час». Але основну роботу з батьками школа проводить через батьківські збори, вивчення родин учнів. Батьківські збори проводяться у різноманітних формах :  розгляду й аналізу різних ситуацій виховання дитини в родині та школі; огляд популярної педагогічної літератури для батьків; обмін досвідом виховання дітей у родині. На батьківському лекторії батьки отримують знання з педагогіки, психології, права, етики, фізіології та гігієни. Велика  увага приділяється питанню попередження жорстокого поводження з дітьми, та насильства у сім’ї.
Індивідуальна робота з батьками дозволяє встановити безпосередній контакт із кожним членом родини учня, домогтись більшого  взаєморозуміння в пошуку шляхів розвивального  впливу на особистість дитини. В роботі з дітьми та їх батьками школа співпрацює із службою у справах дітей, сім’ї, молоді та спорту Деражнянської райдержадміністрації, які з  метою профілактики шкідливих звичок, негативних проявів серед учнівської молоді з дозволу адміністрації школи проводять бесіди, лекції, демонструють відеофільми.
У школі діють органи громадського самоврядування: батьківський комітет- сприяє виконанню чинного законодавства щодо обов’язкової загальної середньої освіти, бере участь у заходах щодо запобігання дитячій безпритульності . Взаємодія й співпраця педагогічного колективу з місцевим самоврядуванням -  з сільською радою плідно впливає на поліпшення результатів навчально-виховного процесу, стан здоров’я учнів, оскільки саме вони надають фінансову допомогу для поїздки на змагання різного рівня, заохочують дітей та молодь до участі в конкурсах.
Учнівське самоврядування - тісно співпрацює з адміністрацією школи і батьківською громадськістю. Взаємини членів учнівського і педагогічного колективів побудовані на довірі, взаємоповазі й співробітництві. Міністерство охорони здоров’я та спорту проводить  різноманітні спортивні змагання :“Веселі старти”, «Тато, мама, я – дружня, спортивна сім’я», заходи до Всесвітнього  Дня здоров’я, Дня туризму, до Дня фізкультури і спорту та організовують виступи агітбригади “Молодь за здоровий спосіб життя». Міністерство організації дозвілля працює в посиленому режимі, оскільки учні проводять безліч цікавих,  розвивальних заходів, присвячених здоров’ю. Допомагають у проведенні Дня здоров’я, Місячника здорового способу життя. Створена система самоврядування сприяє згуртуванню шкільних колективів, формуються життєві компетентності, навички реалізації власних життєвих проектів, уміння налагоджувати взаємодію, співпрацю, розвивається здатність гармонійно виходити з конфліктів, брати  на себе відповідальність за прийняті рішення.



Всі ці наші досягнення є результатом копіткої праці кожного педагога. Ця робота не повинна припинятися ні на хвилину. Бо життя неповторне й у кожного своє. Людина від природи має певні притаманні тільки їй обдарування, вона наділена розумом, тому здатна творити свою долю, але для цього потрібно працювати над собою, зміцнювати здоров’я, формувати характер, волю, набувати хороші звички та мати активну життєву  позицію.


Свята та будні
             у
«Школі сприяння здоров’я»














       Проведення «Веселих стартів» до тижня основ здоров’я у Кальнянському НВК






 







Звіт учнівської самодіяльності та творчості на родинну тематику, приурочений до батьківських зборів










Трудова акція «Ми – за чисте довкілля»





Виступ шкільної агітбригади «Молодь за здоровий спосіб життя»








Трудова акція «Наш квітник»


     

     Додатки





Анонімне тестування « Здоровий спосіб життя і я »
Дайте максимально чесні відповіді на наступні  запитання тесту:
1.     Скільки повних років виповнилося вам на момент проходження даного тесту?
2.     Назвіть три страви, які є вашими улюбленими.
3.     Чи снідаєте ви:
a)     Так, щоранку;
b)    Так, 3 – 4 рази на тиждень;
c)      Не снідаю, але п’ю чай або каву;
d)     Не  снідаю взагалі.
               4. Чи займаєтеся ви зарядкою:
a)      Так, щоранку;
b)     Кілька разів на тиждень;
c)      Не займаюся взагалі.
               5.  Чи виконуєте ви фізичні вправи ( прес, віджимання, підтягування на перекладині, вправи зі скакалкою тощо), поза уроками фізкультури:
a)      Так, кожного дня;
b)     Так, але не регулярно;
c)      Ні, не виконую.
              6. Скільки годин на день ( приблизно ) ви проводите у кросівках, кедах або туфлях на високих підборах:
a)      Не більше трьох годин;
b)     Від 4  до 6 годин;
c)      Більше 6 годин.
             7.  Скільки годин на день ви проводите за екраном телевізора або монітором комп’ютера:
a)      Не більше однієї години;
b)     Близько двох годин;
c)     Три години і більше.
           8.  Чи курите ви:
a)      Ні, ніколи не пробував;
b)     Пробував один раз, але мені не сподобалось;
c)      Пробував кілька разів, але наразі не курю;
d)    Курю  час від часу;
e)     Курю регулярно.
         9. Чи є у вашій сім’ї особа, яка постійно палить:
a)      Ні, немає;
b)     Так, є одна особа, яка палить;
c)      Так, є кілька осіб, які палять.
        10. Чи вживаєте ви алкогольні напої ( пиво та слабоалкогольні напої в тому числі):
a)      Ні, ніколи не пробував;
b)     Пробував слабоалкогольні напої;
c)      Пробував міцні алкогольні напої ( вино, горілку);
d)     Не менше одного разу на тиждень вживаю алкогольні напої, слабоалкогольні та пиво в тому числі;
         11. Чи вживаєте ви наркотичні речовини:
a)      Ні, і мені ніколи їх не пропонували;
b)     Мені пропонували, але я відмовився;
c)      Пробував ( хоча б один раз).
           12.  Які у вас стосунки із протилежною статтю:
a)      У мене немає друзів протилежної статі;
b)     У мене є дружні стосунки з особами протилежної статі;
c)      Я в минулому зустрічався з  особою протилежної статі;
d)     Я наразі зустрічаюся з особою протилежної статі;
e)     У мене були інтимні стосунки.’



             Обережно – Грип та ГРВІ!
Грип – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом. У побуті грипом називають будь-яку застуду, що не є вірно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими вірусами.  Тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу ГРВІ – гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Після того, як збудник потрапив в організм, необхідний час, щоб він подолав захисні бар’єри організму і почав розмножуватись, виявляючи свій вплив на організм. Цей час називається інкубаційним періодом. Він може тривати від кількох годин до 3-х діб. Симптоми грипу можуть бути дуже різноманітні, залежно від штаму грипу та імунітету людини, але виділяють  такі основні симптоми недуги:
·        Першіння та біль у горлі;
·        Сухий та вологий кашель;
·        Закладеність носа, чхання;
·        Зміна голосу;
·        Почервоніння очей, сльозотеча;
·        Підвищення температури тіла;
·        Лихоманка;
·        Біль у суглобах і м’язах.
Якщо Ви виявили у себе подібні симптоми - не зволікайте! Багато людей вважають грип і застуду несерйозними захворюваннями і глибоко помиляються. Потрібно обов’язково звертатись до лікаря.
Профілактичні заходи спрямовані на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм здорової людини. Для запобігання   розповсюдження інфекції  слід захистити хворого від контактів з оточуючими, одягати респіраторну маску, регулярно зволожувати і провітрювати кімнату. Індивідуально слід уникати рукостискань, скоротити перебування у громадському транспорті або в місцях скупчення великої кількості людей, якомога частіше мити руки, уникати торкання руками рота, очей, носа. Використовуючи всі перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на ГРВІ.
Перша домедична допомога при переохолодженні та обмороженні.
Найпершою загрозою, що може підстерігати кожного з нас – є відмороження окремих частин тіла та загальне переохолодження організму. Запам’ятайте, що відмороження тканин тіла можливе навіть при не дуже низькій температурі, якщо у вас мокрі черевики або рукавички. А при температурі повітря нижче 20 градусів можливе миттєве обмороження при контакті шкіри з металевими предметами( так зване, прилипання поверхні шкірних покривів до металевих поверхонь.
Переохолодження( іншими словами зниження температури тіла) може призвести як і до виникнення тяжких простудних захворювань, так і до загибелі потерпілого. До ознак обмороження та переохолодження відносяться наступні:
·        Почервоніння та побіління шкіри;
·        Зникнення чутливості у кінцівках;
·        Тремтіння тіла;
·        У важких випадках – втрата свідомості і зупинка дихання.
Якщо ви або хтось із ваших рідних чи знайомих отримали обмороження чи переохолодженя потрібно негайно надати першу медичну допомогу, а саме:
·        Зігріти відморожену ділянку тіла або потерпілого;
·        Розтерти відморожену ділянку м’якою вовняною тканиною, але нів’якому разі не снігом;
·        Тепло вдягнути постраждалого, вкласти до ліжка то обкласти грілками;
·        Напоїти гарячим чаєм;
·        Якщо на відмороженій частині з’явилися піхурці, потрібно накласти на вражене місце стерильну суху пов’язку, дати людині знеболююче та відправити до лікарні.


         Правила поведінки на ковзанці
Хто з дітей не любить веселі ковзанки? Проте потрібно пам’ятати, що крига буває дуже небезпечною. Не можна виходити на лід , якщо його товщина менше 20 сантиметрів, щоб запобігти ламанню криги. Якщо ви стали свідком нещасного випадку, коли людина провалилася під лід потрібно покликати на допомогу дорослих. Якщо намагаєтеся самі врятувати людину, то неможна бігти по кризі, потрібно лягти на живіт і обережно підповзти якомога ближче до ополонки, простягти потерпілому палку, мотузку, ремінь або інший підручний засіб.
Якщо ж ви самі опинилися у ополонці, то намагайтеся чим довше протриматися на поверхні води, кличте на допомогу, намагайтеся вибратись із крижаної води, відвівши руки в сторони і в зад та спиною спираючись на лід.
Перебуваючи взимку на вулиці міста, не забувайте про необхідність  дотримуватися середини тротуару, уникаючи шляхів,що ведуть під стінами будинку. Адже тут на вас може чекати небезпека у вигляді бурульок, котрі відірвавшись і впавши із великої висоти можуть завдати серйозної травми.
Також будьте особливо обережними під час переходу проїзної частини дороги, пам’ятайте, що на слизькій дорозі автомобіль буде довше гальмувати, та й ви можете ненароком підсковзнутися на середині шляху.
Запам’ятайте! Лише уважність та обережність, а також дотримання правил елементарної безпеки є запорукою збереження життя та здоров’я і тільки хороших вражень і спогадів про чудову пору року – зиму.





Правила користування електричними приладами.

1.   Перед включенням електроприладу необхідно оглянути його, чи не має ніяких оголених проводів та пошкоджень на ньому.

2.   Не доторкайтеся до електроприладів мокрими руками.

3.   Не залишайте увімкнений електроприлад без нагляду.

4.   Не користуйтесь зіпсованими приладами.

5.   Не намагайтеся відремонтувати прилад самостійно.

6.   Завжди витягайте вилку приладу  з розетки.

7.   При будь – яких несправностях терміново повідомте дорослих!




    Правила користування газовою плитою.
1.Перш ніж запалити газ, слід відчинити кватирку.

2. Поверніть вентиль на трубі, якщо газ був перекритий.

3. Заберіть від плити всі предмети, які можуть загорітися.

4. Запаліть сірник, піднесіть його до пальника, а потім відкрити кран до певної конфорки.

5. Не залишати ввімкнену плиту без нагляду.

6. Після закінченню роботи вимкніть конфорку.

7. Не використовуйте газову плиту для нагрівання приміщення.

8. Слідкуйте за тим, щоб вміст каструлі чи чайника не загасив вогонь.

9. Якщо відчули запах газу негайно повідомте про це дорослих і зателефонуйте за номером 104.


        Правила поведінки під час пожежі.
             1. Не лякайтеся! З’ясуйте що відбувається.
             2. Якщо є можливість залишити житло – зробіть це.
              3.  Повідомте про пожежу дорослих, сусідів, зателефонуйте за номером 101.
              4. Якщо немає можливості залишити будинок і зателефонувати по телефону, визирніть з вікна чи балкону і погукайте на допомогу.
              5. Оцініть масштаб пожежі, якщо горить невеликий предмет – загасіть його водою або цупкою тканиною.
              6. Якщо задимленість висока – присядьте і затуліть ніс і рот вологою ганчіркою.
             7. Ні в якому разі не ховайтеся під ліжком, на горищі чи в шафі – пожежники можуть вас не знайти.
            8. По можливості вийдіть на балкон або будьте поблизу вікна.
          9. Не відкривайте вікон – це лише посилить вогонь.
          10.  Якщо в приміщенні є вогнегасник, то потрібно заздалегідь навчитися ним користуватися.




Якщо ви залишилися в домі самі, то потрібно також дотримуватися певних правил безпеки, а саме:

1.   Замикайте двері і вікна не защіпки, а вхідні двері бажано замкнути на внутрішній замок.

2.   Не відкривайте двері незнайомим людям під будь – якою причиною.

3.   Якщо ви помітили, що під вікнами ходить незнайома і підозріла особа, зашторіть вікна, вимкніть телевізор та зателефонуйте батькам та сусідам.

4.   Якщо невідома особа намагається проникнути у вашу оселю, не впадайте у паніку,  зателефонуйте за номером 102, і по можливості покиньте приміщення через вікно, якщо знаходитесь на першому поверсі.

5.   Якщо ж можливості покинути будинок непоміченим немає, то вийдіть на балкон і просіть  у перехожих допомогти вам.

 6. Не намагайтесь самостійно зупинити крадіїв, вони можуть бути дуже небезпечно!

Комплексний план заходів щодо проведення серед учнів Кальнянського НВК інформаційно-роз’яснювальної роботи з правил безпеки життєдіяльності, попередження пожеж та інших надзвичайних ситуацій.
·       Проведення загальношкільної лінійки з роз’яснення правил протипожежної безпеки.
·       Виготовлення та розміщення учнями старших класів листівок з соціальною рекламою щодо профілактики надзвичайних подій, загибелі та травмування людей в них.
·       Виготовлення та розміщення текстів застережень та звернень з короткими інструкціями правил безпеки життєдіяльності.
·       Оформлення куточка з основ життєдіяльності відповідної тематики.
·       Проведення вікторини з правил протипожежної безпеки для учнів 5-9 класів.
·       Проведення розважально-виховного заходу для учнів 7-9 класів «На варті безпеки».













Правила поведінки пасажира в автомобілі.
 Пасажир в автомобілі має поводитися так:

 — посадку та висадку з легкового автомобіля слід здійснювати не на проїзній частині, а в спеціально відведених місцях або біля бордюру і лише після повної зупинки транспорту; |найголовніше — не зі сторони руху транспорту;

 — під час руху автомобіля не можна відволікати водія; чіпати ручки дверей; гратися гострими предметами; висовувати руки і голову у вікна автомобіля;

 — треба обов'язково користуватися ременями безпеки.






 Безпека руху велосипедиста
Правила користування велосипедом:
 — кататися на дитячому велосипеді може навіть малюк, але тільки на закритих для руху машин майданчиках, стадіонах та інших безпечних місцях;
 — їздити на велосипеді по дорогах дозволяється з 14 років;
 — велосипед має бути обладнаний світловідбивачами — спереду білого кольору, з боків — оранжевого, ззаду — червоного;
 Велосипедистові забороняється:
 — рухатися по проїзній частині, коли поряд є велосипедна доріжка;
 — рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей на дитячих велосипедах під наглядом дорослих);
 — під час руху триматися за інший транспортний засіб;
 — буксирувати велосипед;
 — їздити, не тримаючись за кермо та знімати ноги з педалей;
 — керувати велосипедом із несправним гальмом і звуковим сигналом, а також без освітлення у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості.

Вогонь — друг, вогонь — ворог. Причини виникнення пожеж
Пожежі часто виникають через такі причини:
 — несправність або неправильна експлуатація електрообладнання, газових плит, електричних побутових приладів;
 — увімкнення в одну розетку декількох побутових приладів великої потужності;
 — несправність електропроводки;
 — сушіння речей над газовою плитою;
 — користування саморобними електричними гірляндами для ялинки, запалювання хлопавок і бенгальських вогнів поблизу хвої;
 — використання легкозаймистих маскарадних костюмів із паперу та вати;
 — несправна або залишена без догляду побутова електротехніка;
 — необережне поводження з вогнем; ігри з вогнем;
 — удари блискавки;
 — збереження легкозаймистих матеріалів та речовин на балконі та вдома;
 — витік газу;
 — використання піротехніки.
Пожежнонебезпечні речовини та матеріали. Пожежна безпека при поводженні з горючими, легкозаймистими матеріалами та речовинами.
 До пожежнонебезпечних речовин належать лаки, фарби, горючі й мастильні речовини, розчинники, аерозолі, газ тощо
 Пожежнонебезпечними матеріалами є меблі, речі, газети, журнали, книжки, картон, дерев'яні споруди, пластмасові вироби і покриття, дрова, вугілля, обпилювання, стружка, прищеп.
 Поблизу цих матеріалів категорично забороняється курити, користуватися відкритим вогнем. Якщо необхідно розігріти пожежнонебезпечну рідину, це роблять за допомогою гарячої води.
 При виникненні загоряння можна застосувати аерозольний хладоновий вогнегасник «ОАХ» разового користування.
 Горіння може розпочатися, коли є займиста речовина, кисень і джерело запалювання (відкритий вогонь). Горючі матеріали горять і після зникнення джерела запалювання. Особливо обережними треба бути з легкозаймистими матеріалами і речовинами (бензин, ацетон, спирт).
 Синтетичні і пластикові вироби під час горіння виділяють отруйні гази.
Домедична допомога постраждалим від пожежі
 Швидкість і якість надання домедичної допомоги визначається підготовленістю осіб, які знаходяться поруч.
 Якщо хтось постраждав від пожежі, слід:
 — заспокоїти постраждалого, покликати дорослих;
 — якщо під рукою немає води, накинути на постраждалого
 — цупку тканину;
 — як тільки вогонь згасне, зняти тканину, щоб не травмувати
 — обгорілу шкіру;
 — не зривати одяг з обгорілого тіла, акуратно розрізати його
 — ножицями і зняти те, що знімається;
 — до приїзду лікарів накласти на опік суху й чисту тканину.





Основні правила пожежної безпеки під час відпочинку в лісі.

 Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але основною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини. Пам'ятайте, що украй небезпечно:

 — кидати палаючі сірники, недокурки;

 — палити суху траву;

 — розводити вогнища;

 — залишати в лісі промаслені або просочені іншою горючою речовиною шматки тканини.






Дії населення при виявленні запаху газу.

 Якщо ви виявили запах газу в приміщенні, то дотримуйтесь наступних правил:

 — не вмикайте електрику;

 — не запалюйте сірники;

 — не паліть;

 — провітріть приміщення;

 — перекрийте крани газоподачі;

 — викличте аварійну бригаду за номером 04.

 Будьте обережні: запобігайте утворенню іскор у будь-який спосіб, адже це може призвести до загоряння газу та його вибуху.

У випадку необхідності телефонуйте:

101 — пожежна безпека

102 — міліція

103 — «Швидка допомога»

104 — газова служба

112 — служба допомого в надзвичайних ситуаціях, (також – 911)

Будьте уважними! Бережіть себе!
 За допомогою звертайтеся до батьків та вчителів — вони ваші перші помічники та порадники.





                          Вікторина
1. Як називають важкий хворобливий стан, викликаний перегріванням організму?
2. Як називають важкий хворобливий стан, спричинений сильним перегріванням сонячним промінням?
3. Як називають ушкодження кісток?
4. Як називають ушкодження частини тіла внаслідок дії вогню?
         5.Чи можна вибивати вікна при пожежі?
         6.Чи можна гасити електроагрегат або електромережу, що горять, водою або пінним вогнегасником?
         7.Чому у дитячих закладах двері приміщень відчиняються назовні?
         8. Яка діжка є найнебезпечнішою: наповнена бензином чи порожня, у якій раніше зберігався бензин?
         9. Чому не можна кидати у вогонь аерозольні упаковки?
        10. Чи можна вмикати світло, якщо у квартирі відчувається запах газу?
        11. Як погасити палаючий на людині одяг?
       12. Що треба робити, якщо під час перегляду телевізора з нього пішов дим?
      13. Які існують види вогнегасників?
      14. Куди треба телефонувати під час пожежі, що треба повідомляти?

Конкурсна  програма то тижня основ здоров’я
                       Сценарій розважально-виховного заходу
Привітання команд
Ведучий: Максимальна оцінка цього конкурсу – 3 бали. Команди по черзі показують свої виступи, презентують назву, девіз, емблему. Журі оцінює виступи та коментує оцінки.
Команда «Пожежників»
Девіз команди - « Вогонь для людей другом є,
                              Але ще й шкоди завдає.
                              Коли негідно поведешся,
                              То так і лиха наберешся».
Команда «Пішоходів»
Девіз команди – «Пішоходи ми веселі, не сидиться нам в оселі, та щоб не трапилось біди – правила дорожнього руху ми пам’ятаємо завжди!»
                                     Конкурс «Розминка»  1 пит. – 1 бал
1.Як називається «зебра» на дорозі? (Пішохідний перехід)
2. З  якого віку дозволено пересуватися на велосипеді дорогами загального користування? (З 14 років)
3.Кого ми називаємо учасниками дорожнього руху? (Пішоходів, водіїв, пасажирів)
4. Який дорожній знак установлюють поблизу шкіл? («Діти»)
5. Який поворот більш небезпечний — лівий чи правий? (Лівий, тому що рух правосторонній)
6. Яке перехрестя називають регульованим? (Те, де є світлофор або регулювальник)
7.Якої сторони слід дотримуватися, крокуючи тротуаром? (Правої)
8. Зі скількох років дітям дозволено їздити на передньому сидінні автомобіля? (3 12 років)
9.Як велосипедист повинен інформувати інших учасників руху про намір зупинитися? (Підняти руку вгору)
10. Чи можна переходити дорогу навскоси? (Ні, тому що, по-перше, шлях стає довшим,а по-друге, складніше побачити транспорт, що рухається з боку спини)
11. Чи можна перевозити на велосипеді пасажира віком 9 років? (Ні, лише до 7років — на спеціально обладнаному сидінні з підніжками)
12.Де та які катафоти встановлюються на велосипеді? (Спереду — білий, ззаду — червоний. Можливі катафоти на колесах)
13. Чому на заміських дорогах пішоходи повинні рухатися назустріч руху? (Рухаючись узбіччям назустріч руху, пішоходи завжди бачать транспорт, що наближається)
14. Як слід переходити дорогу, якщо ви вийшли з автобуса? (Не можна обходити транспорт ні попереду, ні позаду, потрібно зачекати, коли він від'їде й дорогу буде видно в обидва боки, ще краще — відійти на безпечну відстань від автобуса. А якщо є пішохідний перехід, то переходити через дорогу слід по переходу)
15. У якому віці можна отримати права на управління автомобілем? (З 18 років)
16. Чи завжди пасажирам потрібно пристібатися ременями безпеки? (Так, завжди)
17. 3 якого віку можна навчатися управлінню автомобілем? (316 років)
18. Чи є у велосипедиста шлях гальмування? (Так)
19. Яке положення регулювальника забороняє рух усім учасникам руху? (Рука піднята догори)
 20. 3 якою максимальною швидкістю повинен рухатися транспорт у населеному пункті? (Не більш ніж 60 км/год)
        Чи можна вибивати вікна при пожежі? (Ні, бо у приміщення почне поступати свіже повітря, яке й прискорює горіння)
1.     Чи можна гасити електроагрегат або електромережу, що горять, водою або пінним вогнегасником? (Ні, якщо вони під напругою. Перед гасінням їх слід знеструмити)
3.  Чому у дитячих закладах двері приміщень відчиняються назовні? (Тому, що у такому випадку при евакуації не створюється велике скупчення людей).
4.  Яка діжка є найнебезпечнішою: наповнена бензином чи порожня, у якій раніше зберігався бензин? (Порожня: в ній може створитися вибухонебезпечна концентрація парів бензину з повітрям).
5.  Чому не можна кидати у вогонь аерозольні упаковки? (Аерозольні упаковки - вибухонебезпечні)
6.  Чи можна вмикати світло, якщо у квартирі відчувається запах газу? (Ні, через те, що при вмиканні світла може виникнути іскра, що при наявності газу може спричинити вибух).
7.  Як погасити палаючий на людині одяг? (Потрібно зупинити його, повалити на землю і качати, збиваючи полум’я. Можна обернути ковдрою. Однак, коли це робить людина, що горить, вона повинна берегтися отруєння чадним газом у приміщенні).
8.  Що треба робити, якщо під час перегляду телевізора з нього пішов дим? (Вимкнути телевізор. Викликати пожежну службу, покликати на допомогу дорослих, або самому накинути на телевізор щільну тканину, ковдру.)
9.Які існують види вогнегасників? (Пінні, вуглекислотні, порошкові).
10.Куди треба телефонувати під час пожежі, що треба повідомляти? (Викликати пожежну службу за телефоном 101. Повідомити, що і де горить, адресу: вулицю, номер дому, під’їзду, код вхідних дверей; своє прізвище)
                      Конкурс Капітанів    3 бали
Капітани  команд отримують карточку зі словом «Життєдіяльність». Скласти  якомога більше слів, використовуючи букви даного слова. Команда, яка складе найдовше слово, отримує додатковий бал. Час – 3 хв. Кожне слово – 1 бал, + 1 бал за найдовше слово.

Конкурс «Народна мудрість »  1 пит. – 1 бал

1. Прийшла біда - ... (відчиняй ворота).
2. Іскру гаси  до пожежі, біду ... .(відведи до удару).
3. Не знаючи броду… ( не лізь у воду).
4. Криком вогню…( не згасити).
5. Навчання-світло, а ... ( невчення - пітьма).
6 . Від вогню багато користі і…( багато шкоди).
7. Друзі пізнаються…( в біді).
8. Їдь тихо -…( обминеш лихо).
9. Коли їдеш в путь,-(обережним будь).
10. Від маленької іскорки -(велике лихо).
                   Конкурс «Швидка допомога»
Надамо першу медичну допомогу. Потерпілі – члени команди. Кожній команді видається  “Аптечка”: бинт, вата, йод, кип'ячена вода, ножиці. За 1 хвилину учасники повинні надати потерпілому допомогу: накласти пов’язку при травмі голови(1 учень) та при порізі пальця (1 учень). Максимальна оцінка цього  конкурсу – 3 бали.


Конкурс «Фізкультхвилинка»   1 перемога -1 бал
v 1 Конкурс «Хто швидше»: команди шикуються у колони, по черзі біжать з м’ячем в руках до позначки і повертаються назад.
v 2 Конкурс «Стрибунці»: учні стрибають у мішках до позначки і повертаються назад.
v 3 Конкурс «Естафета друзів»: учні розбиваються на пари, стають спиною один до одного і беруться попід руки. Таким чином біжать до мітки і повертаються назад взявшись за руки.
v 4 Конкурс «Пилосос» : учні розбиваються на пари, один робить упор, інший бере його за ноги і таким чином пересуваються до мітки, там міняються ролями.
v 5 Конкурс «Крокодил» : від кожної команди виходить 1 учень, почерзі витягають папірці із словом і намагаються зобразити його за допомогою жестів і міміки. Кожне відгадане слово – 1 бал.
Підведення підсумків конкурсу.



                  Сценарій виховного заходу до Дня Землі

Учень 1.    Україно моя, запорошена газами, квітко!
Твої хати й сади все пливуть і пливуть у диму.
Україно, рожева тендітна лебідко,
Твої болі й страждання, я, рідна, на себе візьму.

Учень 2.     Каламутний Дніпро вже аж стогне від горя і гніву,
Засихають сади і гаї, переліски-ліси.
Від кислотних дощів в’януть трави тривожно і німо,
Шумних птахів зникають на наших полях голоси.

Учень 3.      Україно моя, пожовтіла журлива вербице,
Неповторно-живі замулились джерела твої,
Вже неможна будь-де просто неба водиці напитись,
І струмки – не струмки, а брудні ручаї.

Ведучий 1.     Невже все це правда? Давайте звернемося до наших фахівців із проханням, проаналізувати сучасний стан планетарних систем на порозі XXI століття, щоб глибше відчути весь трагізм нашого буття. 

Ведучий 2.       Людина - єдиний представник світу живого, що володіє свідомістю. На жаль, сьогодні людство передусім занепокоєне пошуком матеріальних цінностей. Природа, що створила людину як істоту тілесну і духовну, тепер зводиться в стан обмеженого чуттєвого, безглуздого, бездуховного середовища проживання. 

Ведучий 1.        За останні 100 років: із земних надр було видобуто 137 млрд. т вугілля, 47 млрд.т. нафти, 20 трлн. куб. м газу; видобуток енергетичних ресурсів збільшився у кілька разів.
Бо тільки за 25 років споживання, всіх енергоресурсів у світі збільшилося у 3 рази, а нафтопродуктів у 5 разів.

Виконується пісня мелодію «Земля в элюменаторе» групи «Земляне»

1.Вода у нас забруднена ( 2 рази)
Повітря чистого давно у нас нема
І тужим за загубленим (2 рази)
За всім тим, що природа нам дала

Приспів:

І сниться нам не «Фанта» й «Кока-кола»
Від них на нас усіх чека біда

А сниться нам земля довкола
Чисте повітря і джерельная вода

2.Земля у нас забруднена (2 рази)
Й безвихідь чистая давно скува,
І можем ще спастися ми (2 рази)
Коли довкола б трохи загляда!

Приспів

Ведучий 2.       А що вода? На сьогодні, вода майже у половині всіх річок і озер не придатна не лише для життя, а й для нормального існування мешканців водойми. Найбільші ріки світу у катастрофічному стані. Але проблема не лише у забрудненні водойм. Не можна не помітити виснаження і отруєння найбільш цінних і доступних нам джерел прісної води, зокрема, ґрунтової, відновлення чистоти якої може тривати 300-400 років.

Учень 4.     Якщо так і далі буде,
То не довго й до біди,
Адже кожному відомо,
Що без води і ні сюди і ні туди.

Ведучий 1..    Стан ґрунтового шару планети також викликає серйозне занепокоєння. Сучасні втрати продуктивних ґрунтів становлять 6-7 млн. га за рік. Тільки у результаті ерозії із сільськогосподарських угідь щорічно вивітрюється 26 млрд. т ґрунту.

Учень 5.       Усі ґрунти насичені відходами .
Яскрава квітка пахне гербіцидами, 
А від комах несе інсектицидами. 

Учень 6.       Скрізь на планеті потеплішало, 
Повітря від чаду посірішало.
Дерева від отрути похилилися,
 
Берізки чорними зробилися.
 

Учень 7.        Оболонки Землі отруту вбирають, 
Кислотні дощі землю поливають.
 
Парниковий ефект вкоріняється,
 
"Мирний атом" вже
нам не підкоряється .
Смерть планетою "ходить", 
Свою "чорну справу" робить.

Ведучий 2.        Я переконаний, ми не повинні допустити, щоб ці страшні рядки стали дійсністю. Проте ніде правди діти, до того йде. Чи не так? 
Але екологія це не тільки чиста вода, чисте повітря - це й чистота приміщень, де ми живемо та вчимося.
Запрошуємо вас переглянути виступ
наших юних акторів, можливо, хтось впізнає себе?!

ЕКОЛОГІЧНА АГІТБРИГАДА «ІНОПЛАНЕТЯНИ ДОПОМОГЛИ»

(Ведучий
1. До школи зібрався Вадим Посмітюх. (Вадим вибігає на сцену з величезним портфелем, з якого стирчить всякий непотріб.) 

Ведучий 2.

Тато дитині харчів накупив:
Метр батона, яблук десяток,
Гарну цукерку і сік на додаток.
Вадик складає це все у портфель.
А у портфелі місце лишив.
Вадик ще кілька речей прихопив:
Ключку, рогатку,
Зуби вампіра, сірник, шоколадку.
Усі разом
А де ж підручники?
Вадим
Туди їм зась!
Куди не просять,
Туди не залазь!
Ведучий
1.
Сів наш Вадик у коридорі — 
Одинокий воїн у полі.
Порішити хоче сходу 
Харчовий увесь запас. 
Треба їсти дуже швидко, 
Щоб устигнути ще в клас. 
Вадим
З'їв я батончик, 
Кільце ковбаски. 
Яблука хрумкав,— 
Аж стояв ляскіт. 
Злизькав цукерку, 
Спер шоколадку, 
Тепер треба Вадю 
Поразважатки!

(Вадим вибігає за куліси, а на сцену вибігає Крапелька.) 

Крапелька
Ой біда, яка біда, 
Ой біжить, тече вода! 
Перелилась через край, 
Ти не стій, часу не гай! 
Вадик вкинув в унітаз 
Яблук двійко в один раз, 
І тепер кругом тече.. 
Усі разом
А що ж Вадик? 
Крапелька
Вадик й вухом не веде.

(Ведучі і Крапелька вибігають за сцену. Виходить Техпрацівниця, миючи шваброю підлогу.) 

Техпрацівниця 
Порося тут побувало? 
Може зграя мавпенят? 
Боже, скільки ще терпіти 
Цих зухвалих бісенят? 

(Читає напис на стіні)

Так і знала — знак один, 
Пише так: «Тут був Вадим». 
І нема на нього кари, 
То ж бо справжній хуліган, 
Піду геть з цієї школи!
Бо у мене, чесне слово, 
До інфаркту близький стан.

(П'є таблетки і виходить зі сцени, демонстративно кидаючи на підлогу швабру. З 'являється Завгосп з мітлою
)
Завгосп
З Вадимом й дружками — 
Чиста біда: 
Б'ють всюди вікна, 
Ллється вода, 
Запалюють листя, 
Йде в школі війна! 
Пилюка і дим 
Заповзають у ніс, 
Сміття щохвилини росте, 
Як той ліс. 
Все! Не витримую!
Терпцю не стає! 
Можуть здолать це 
Інопланетяни лише!

(Кидає мітлу, і виходить. На сцену вбігають Вадим та його друзі і весело
розмовляють._)
Вадим
Хлопчина я моторний, 
Козак я хоч куди. 
Порядок й дисципліна — 
Для мене вороги!
Друг 1.
Чинити любим шкоду, 
Робити все не так, 
Усі нас в школі знають, 
Та не вгамують нас ніяк.
Друг 2.
Доводимо до сказу 
Завгоспа й вчителів, 
Патруль екологічний 
Зловить нас не зумів.

(Вадим та його друзі бігають, стрибають... Чути свист, гуркіт за кулісами, сцена яскраво освітлюється. Усі здивовано завмирають, з'являється інопланетянин. Він рухається механічними кроками до Вадима.)

Інопланетянин 
1.(передає по рації). 

Секунда, Секунда, я — Ра­діус. Об'єкт знайдено. Найбільший шкідник Галактики в наших руках.

(
Інопланетянин 2. «Радіус, Радіус, говорить Секунда. Починайте галактичний сеанс перевиховного екологічного гіпнозу.)

Інопланетянин 1.Починаю. Зв'язок закінчено!
Запам'ятайте! Залишки їжі розкладаються, і в них розмножуються бактерії, які є поживою для гризунів, шкідливих комах, стають 
роз­садником плісняви. 

Інопланетянин 2. Спалюючи листя, ви завдаєте шкоди навколишньому середовищу.Листя потрібно прикопувати.

Інопланетянин 1.Витрачаючи воду, ви марнуєте гроші своїх батьків, школи, держа­ви. Ви — шкідники! Бо ця вода могла би напоїти деревце, квітку, людину в спеку, хворого. Вода — чарівниця, вода — працівниця, а не ( руйнівна сила в поганих руках. Не буде води — загинуть ліси, люди, все живе на Землі.

Інопланетянин 2. Не здіймайте пилюки, бо вона шкідлива для ваших легенів. На її частинках сидить багато збудників різних хвороб.

Інопланетянин 1.Будьте людьми, а не дикунами, бо якщо так піде далі, то ви знищи­те світ, у якому живете, і вас спіткає таке ж лихо, що сталося з нашою планетою.

Інопланетянин 2.Ми також колись були схожими на вас. Не дбали про природу, смітили у власних домівках, школах, на вулицях. Планета потонула в смітті, у кіптяві від спалюваного сміття, від їдкого диму поліетиленових обгорток, у газах, який викидали сучасні автомобілі. Ми витратили все паливо, всю електроенергію. Палива залишилося рівно стільки, щоб збудувати наш корабель, який ми назвали «Екос», та полетіти на пошуки кращого світу. Ми знайшли його і назвали ЕКОЛОГІЯ.

Інопланетянин 1.Щоб не сталося більше такого лиха ніде в Галактиці, ми ство­рили Всегалактичний екологічний патруль і боремося з істотами, які зневажають природу, забруднюють довкілля, марно витрачають воду, електроенергію, паливо. (Звертається до Вадима.) Ти сприйняв інформацію?

Вадим (говорить як робот). Сприйняв усі 1625 слів. Інформацію занотовано назавжди.

Інопланетянин
2. . Твої дії?
Вадим. Я і мої друзі вступаємо до шкільного екологічного товарис­тва і до шкільного екологічного патруля. 
Усі. Ура! Ура! Ура!
Інопланетянин. Сеанс закінчено. Радіус на зв'язку. Завдання ви­конано.
Учень 8.
Пам'ятай завжди і всюди — 
Навкруг тебе живуть люди. 
Навколишній дивний світ .
Має жити мільйони літ.
Щоби жити й не хворіти 
І
дихати чистим повітрям
Щоб вода була, як скло, 
Глянь-но, друже, у вікно:
Чи нема таких, як Вадик, 
Що усе в житті їм вадить, 
Що понищити готові 
Цілий світ, не те що школу?!
Якщо є, то бий у дзвін: 
Все навколо - то твій дім. 
І не будь, не будь таким, 
Яким був оцей Вадим.











Сценарій виховного заходу на екологічну тематику
Наша планета – колиска життя
2. Ведуча.  Земля  - колиска людства. Яка ж вона Земля?  Земля народжує прозорі струмки і потоки. Носить на собі океани, хмари, розкривається джерелами, пускає в небеса птахів, вбирає в себе всі сніги  й дощі, дає всьому життя.
3. Ведучий. 
                                     День весняний так пахне квітками,
                                     Білий світ все навкруг полонив.
                                     Де не глянь – всюди барви казкові,
                                     Так багато в природі є див!
4. Ведуча.
                                   Наше серце чутливе до звуків,
                                   Що весна нам дарує в ці дні.
                                   Тут дзюрчання струмка, шепіт листя,
                                   І дзвінкі солов’їні пісні.
5. Флора.
                                  Земля ти наша!
                                  Якою красою обдаровуєш людину,
                                  Якими барвами радуєш,
                                  Якими пахощами вітаєш.
6. Земля.
                                 Жила спокійно я у своїм царстві,
                                 Усе довкола так цвіло, манило.
                                Раділа сонцю, щебетанню птахів
                                І кожен день давав все нові сили!
7. Флора.
                               В природі все буденне і святкове,
                               І дивне, і незвичне і просте.
8. Фауна.
                               Є зміст в листку,
                               Є зміст в пташиній мові,
                               В усьому що зів’яло чи цвіте.     
9. Флора.
                               Все загадкове, потаємне, зриме
                               Нашіптує мені: люби,живи!
                               І грає вітер синіми  очима
                               На килимі зеленої трави.

10. Фауна.
                              І чую я як в серці зріє слово,
                              І папороть надій моїх цвіте.
                              В природі все буденне і святкове,
                              А може, просто  кажучи, святе!
11. Ведучий.
                             Сьогодні свято наше від душі
                             Присвячуєм тобі ми, земле рідна.
12. Ведуча.              Відкрий нам двері в храм свій чарівний,   Й нехай увійде в нього той, хто цього гідний!
13.
                           Весна іде і нас вона зове
                           Світанки сині в поле зустрічати.
                           Та правило святе повинні знати ми,
                           Що треба все садить, а не ламати!
14. 
                           Коли комашку стрінеш на путі,
                           Ступай легенько, щоб її не затоптати,
                           Якщо не ми,  то хто ж у цім житті
                           Малих істот цих буде захищати?
15.
                            Для птахів зробимо житло,
                            Щоб з вирію у край свій повертали,
                            Чекатиме завжди на них село,
                            Щоб співом ніжним душу чарували.
16.
                             Хоч іноді, хоч раз в житті,
                             На самоті з природою залишся,
                             І подивуйся ніжній чистоті
                             Того зеленого затишшя.
17.
                             Прислухайся, як трави шелестять,
                             Як розмовляють і дерева, й квіти.
                             Які предивні дні стоять! Ти спробуй це збагнути й зрозуміти!
                           
18.
                            І ти відчуєш, як очиститься душа,
                            Як в грудях серце стрепенеться,
                            І як народяться рядки вірша,
                            Спіши…Бо все от-от минеться.
19.
                             Воскресайте камінні душі,
                             Розкривайте серця і чоло!
20.
                             Щоб не сказали про вас грядущі
                              -Їх на Землі небуло.
                             Пісня « Вчать у школі»
1. ми завзяті дітлахи, знають нас усі птахи,
    Допоможем ми завжди їм радо всюди.
    Добрий їм збудуєм дім, і обід зготуєм їм,
    І в біді ми поруч з ними завжди  будем.
2. Ми прочистим джерело, чистим щоб воно було.
    Квіти скрізь посадим, бо красу ми любим.
    Любим ми своє село, хочем щоб воно цвіло,
    І щасливі щоб були всі наші люди.
21. Ведучий.    На завершення  учні нашої школи підготували вірш відомої письменниці, тематика якого відповідає нашому сьогоднішньому заходу. Давайте послухаємо, що з цього вийшло.
22. Ведуча. Вірш Ліни Костенко, читають учні 9 класу.
  23.                          Ми – атомні заложники прогресу,
                                  Вже в нас нема ні лісу, ні небес.
                                  Так і живем від стресу і до стресу,
                                  Абетку смерті маємо -  АЕС.
      24.                      Ще назва є, а річки вже немає,
                                 Усохли верби, вижовкли рови.
                                 І дика качка тоскно  обминає
                                 Рудиментарні залишки багви.
      25.                      І тільки степ, і тільки спека, спека,
                                 І озерявин проблиски скупі.
                                 І той у небі зморений лелека,
                                 І те  гніздо лелече на стовпі.
          26.                 Куди ти ділась,  річенько? Воскресни!
                                  У берегів потріскались вуста.
                                 Барвистих лук не знають твої весни,
                                  І світить спека ребрами моста.
 27.                          Стоять мости над мертвими річками.
                                 Лелека зробить декілька кругів.
                                 Очерети із чорними свічками
                                 Ідуть уздовж колишніх берегів…


                            
                
Виховний захід на тему:
      "Таємниці народної медицини"
Цілі: розширити знання учнів про лікарські рослини; ознайомити учнів з методами заготівлі лікарської сировини,приготування чаїв,настоїв,відварів; розкрити зв'язок людини з природою; виховати бережливе ставлення до багатств довкілля і розумне його використання.
Обладнання: лікарська сировина, гербарії, навчальні картки рослин.
Методи: ділова гра, пояснення, бесіда
                                            Хід заходу:
Вступне слово вчителя.
Люди дуже давно помітили лікувальний ефект зеленої рослинності,що їх оточувала. На території нашої України налічується близько 5 тисяч видів рослин. До використання у фармацевтичній практиці дозволено близько 300. І недарма в народі лікарські рослини називають друзями здоров'я людини,бо з усіх лікарських препаратів 40% виготовляють з лікарських рослин.
Люди використовували лікарські рослини й часто пов'язували з їх чудодійною силою багато легенд. З багатьма рослинами  пов'язані звичаї,обряди українського народу. Виконуючи під час календарних свят обрядові дії,пов'язані з певними рослинами,людина сподівалась,що це допоможе зберегти здоров'я,зміцнити добробут сім'ї,посилити родючість землі.
                                                 Дуб
Учень.
Рослинні мотиви та образи відображені у фольклорі. Особливо популярним в Україні був дуб. Його шанували за довголіття,міцність,вологостійкість. Дуб давав чудовий будівельний матеріал. Дубову кору вважали найкращою в чинбарстві та кушнірстві. Вірили,що якщо в першу купіль немовляти покласти три листочки з верхівки дуба, то хлопець виросте міцний,як дуб. Коли народжували сина,то біля хати садили дуб. Дубовими гілками заклепували хату, встеляли долівки з весни до осені там,де росте син.
Учениця.
Оспіваний у народних думах і піснях,дуб став символом козака.
                                          Чом дуб не зелений?
                                          Лист хмара прибила.
                                          Козак невеселий -
                                           Лиха година.
У весільних приповідках і побажаннях дуб  є символом подружнього життя. Дубом - велетнем народ позначав певні етапи своєї славної історії.
                                           Тополя
Учень.
тополя в Україні - символ жіночої долі,незрадливого кохання, та,нажаль, нещасливої дівочої долі. у народних піснях  із тополею порівнюють красиву, струнку дівчину або жінку. Рубання тополі символізує заручення або заміжжя.
                                             Тонка висока тополя:
                                             Чорнява дівчина -  то моя.
                                             Тонку високу зрубаю,
                                             Чорняву дівчину кохаю.
Відомий казковий мотив обернення дівчини на тополю використав Т.Г.Шевченко в поемі  "Тополя".У першій половині 19 століття існував обряд, який виконували  на Зелені свята. Тополю зображала вродлива дівчина,вбрана у стрічки,зелень і квіти. Її водили селом та співали:
                                              Стояла тополя,
                                              Край чистого поля.
                                              Стій, тополенько,
                                              Стій,не розвивайсь,
                                              Буйному вітроньку
                                              Не підіймайсь.
                                     Пісня "Ой чиє то жито"
                                                
                                                Калина
Учениця.
Калина коло хати - здавна найперша й  найзвичайніша ознака оселі, українця, символ щастя, родинного благополуччя й достатку. Красиву,цнотливу дівчину порівнювали з калиною:
                                              Зацвіла в долині
                                              Червона калина
                                              Ніби засміялась
                                              дівчина-дитина.
Китицями калини прикрашали весільний коровай, калиновим  цвітом чи ягодами оздоблювали гільце. Водночас схилена над водою калина нагадує смуток і журбу:
                                            Червона калинонька
                                            На яр-воду схилилася...
                                            Там дівчина журилася.
Калина також стала для нас символом національного відродження:
                                            Гей у лузі червона калина,
                                            Гей,гей, похилилася,
                                           Чогось наша славна Україна,
                                            Гей,гей засмутилася.
                                  Пісня " При долині кущ калини"
                                                 Верба
Учень.
Опоетизована народом верба невипадково заслужила собі  шану . виростаючи біля природних джерел води, вона стала ніби символом води на землі. Існує навіть прислів'я: "Де срібліє вербиця, там здорова водиця."
Верба - це ніжне дерево,миле й близьке серцю українця,тісно пов'язане з його життям і побутом. Виганяючи худобу вперше на літнє пасовисько, кожну корівку чи овечку стьобали вербовим прутиком, щоб уберегти від хвороби та якоїсь біди. У слов'ян верба приносила щасливе сімейне життя. Християнська церква встановила свято - Вербна неділя. Освячену вербу зберігали в хаті й широко використовували як лікувальний засіб та оберег. Вірили що в таку хату не вдарить блискавка, до неї не забреде нечиста сила.
Препарати виготовлені з верби використовують при хворобах шлунку, а також при подагрі, ревматизмі та деяких застудних хворобах.
                                    Полин, рута, м'ята
Учениця.
У народних піснях і приказках полин має епітет  гіркий і дуже часто є символом нещасливого життя. Ще його використовували як оберег від русалок.
Препарати полину - водний настій, спиртова водна витяжка застосовується  для покращення травлення.
Почесне місце в піснях і обрядах посідає м'ята. З нею порівнюють дівочу красу і цноту. Під час весілля вінки для молодої та дружок плели з м'яти, барвінку й рути. Листок цієї рослини - скарбничка цілющих речовин, котрі заспокійливо діють на людину. тому кожна господиня вирощувала м'яту на своєму подвір'ї.
Добре відомі і цілющі властивості рути. Вінок,сплетений з неї , є символом дівування. Образ зів'ялої рути означає втрачену цноту. Часто разом із рутою згадується і м'ята.
Препарати з рути застосовують як антисептичний, анти спазматичний засіб.
                                               Барвінок
Учениця
Барвін - зілля - вічнозелена рослина - є однією з улюблених нашого народу. Коріння цієї любові, очевидно, приховане в різних повір'ях наших предків слов'ян, у яких барвінок був шанованою рослиною. Барвінок здавна використовували у весільних обрядах. Сплетені весільні вінки та гірлянди символізують вірність, постійність, довготривалість шлюбу,тому одна з народних назв звучить як барвінок весільний. Українські дівчата здавна широко використовували барвінок як своєрідний косметичний засіб. Із квітів готували відвар і ним умивалися. Завдяки цьому шкіра набувала гарного кольору,ставала м'якою, еластичною.
У народній медицині барвінок застосовують у вигляді відвару для полоскання рота у разі зубного болю, як кровоспинний, зміцнювальний, кровоочисний та протизапальний засіб. Проте потрібно пам'ятати, що барвінок це все таки отруйна рослина, а його смак гіркий і в'яжучий.
                                          Черемха
Учень.
Весна вже владно вступила в свої  права й ніжну молоду зелень переплела чудовим візерунком і барвистих квітів. Але навіть на фоні цього квітчаного різнобарв'я нас вражає щедре квітування черемхи звичайної.
Учениця.
Під час цвітіння черемхи мало хто не спокуситься, щоб не зламати букет гілок, прикрашених китицями білих духмяних квіток. Та коли залишите його на ніч у спальні, то вранці неодмінно відчуєте головний біль, слабкість. Справа в тому, що черемха виділяє велику кількість фітонцидів. Фітонциди мають здатність убивати різні бактерії та інші мікроорганізми. Тому сильний запах очищує повітря від різних мікробів.
Учень.
Черемха - одна з найбільш продуктивних фітонцидних рослин. Учені провели цікаві досліди. Подрібнені листки клали у скляну банку, до якої пускали кімнатних мух. Через кілька хвилин вони гинули, убиті леткими речовинами черемхи.  Кілька розтертих бруньок черемхи вбивають навіть стійких кліщів за 10 хвилин. так само закінчується 20- хвилинне перебування в атмосфері фітонцидів мишей та щурів.
Учениця.
У народній медицині черемха користується заслуженою славою. Використовують її плоди, листя та кору. Плоди є добре в'яжучим засобом і використовуються для лікування лихоманки, ревматизму та венеричних захворювань. Листки, які  містять у собі дуже багато вітаміну С , у вигляді чаю або настою вживають у разі хвороб легень, бронхів, фурункульозу.
                                                    
                                                       Аїр
Учень.
Аїр -  багаторічна рослина з родини ароїдні. В Україні цю рослину називають лепехою або татарським зіллям, неначе згадка про тяжкі часи татарської навали.
Учениця.
Аїр дуже цінна лікарська рослина. Ефірну олію, яку одержують із кореневищ та листків, використовують у парфумерії та харчовій промисловості. Вважають, що татари возили із собою кореневища цієї рослини як тонізуючий засіб. Аїр використовують для лікування гнійних виразок, холери,  сипного тифу, жовчного міхура, і як чудовий дезінфікуючий засіб.
                     Конкурс  загадок про лікарські рослини
·        Дзвіночки перлинки
цвітуть в гущині.
Немов з порцеляни
Квітки запашні.
·        Нирковиднії листки
Нагадують копитки.
Як розтерти той листок -
Вдарить перцем в ніс душок.
·        М'які сріблясті волоски
рослину цю вкривають.
Вони її від холодів
Надійно захищають.
Поодинокі квіточки
На диво - дзвоник схожі,
Народ вважає, що ця квітка
Безсоння  лікувати може.
·        Де весною вироста
Гарна квітка золота,
Влітку бачимо листок,
Знизу теплий кожушок.
·        Схили голівки біленькі дзвіночки,
Ховають  від сонця пахучі дзвіночки.
                      Підбиття підсумків.
                         Тест "Вплив звичок на здоров"я"
Обери свій варіант відповіді
1. Як часто ти миєш руки?
А) Близько 2 разів на день — 0 балів.
Б) Тільки перед їдою й після прибирання — І бал.
В) Завжди, якщо вони брудні — 4 бали.
2. Скільки разів на день ти чистиш зуби?
А)  Двічі (уранці й перед сном) — 0.
Б) Один раз — 1.
В)Узагалі не чищу — 3.
3. Як часто ти робиш зарядку? А)  Щоранку — 0. Б)  Ніколи — 5. В) Коли змусять батьки — 3.
4. Як часто ти миєш ноги? А)Щовечора — 0. Б)Тільки тоді, коли купаюся — 4 В)Коли змушує матуся — 2.
5. Як часто ти хворієш?
А)Раз на рік або ще рідше — 0.Б) Кілька разів на рік — 3.В) Один-два рази на рік — 1
6. Як часто ти їси солодощі?А) На свята та у вихідні — 0.Б) Коли захочу й скільки захочу – 3. В)Майже щодня — 4.
7. Як часто ти плачеш?
А)Забув, коли це було востаннє — 0.Б) Один-два рази на тиждень — 3.В) Майже щодня — 5.
8. Чому ти плачеш?

А)Через біль — 0. Б)Через образу — 2.В) Від злості — 4.
9. Скільки часу ти витрачаєш на прогулянку? А)Щодня від півтори до двох годин — 0. Б)Щодня менше за годину — 2.      В)  Іноді у вихідні — 4.
10. О котрій годині ти лягаєш спати?
А)Між дев'ятою та о пів на десяту вечора — 0.Б) Після десятої години вечора — 2.В) Після одинадцятої години вечора — 4.Г) Опівночі — 7.
11. Як співвідносяться маса та зріст твого тіла?А) Маса тіла трохи менша за зріст — 0.Б) Маса тіла трохи більша за зріст — 2.В) Маса тіла набагато більша за зріст — 6.
12. Скільки часу на день ти дивишся телевізор?А)Близько тридцяти хвилин — О,Б)Півтори години, але з перервами — 1.В)Більше ніж три години — 2.Г)Дивлюся, доки не набридне — 6.
13. Скільки часу з день ти витрачаєш на виконання домашньої завдання?
А)Близько півтори години — 0.      Б) Майже дві години — 3.В) Більше ніж три години — 6.
14. Ти можеш швидко й легко піднятися на п'ятий поверх?А) Авжеж — 0.
Б)Наприкінці можу втомитися — 3. В)Дуже втомлююся — 5.Г) Не можу — 7.
15. Ти відвідуєш яку-небудь спортивну секцію?А) Так -0. Б)Ні- 3.
16. Які в тебе є звички?
А)Люблю смоктати пальці й тягти все до рота — 2.
Б)Під час ходьби човгаю ногами — 3.
В)Горблюся — 4. Г)Слухаю голосну музику — 6.
Д)Палю — 13.
Ж)Іноді п'ю пиво, вино й інші алкогольні напої — 15.
З)Люблю вдихати запахи бензину, ацетону, фарби тощо — 16
-       Склади набрані бали й оціни результат
Усього я набрав             балів.  

-       Оцінка отриманого результату

Якщо тобою набрано від 0 до 5 балів, то в тебе чудове здоров'я! Нехай так буде й надалі!

Якщо твоя кількість балів від 6 до 20, то в тебе гарне здоров'я. Працюй над собою, щоб воно стало ще кращим.

Якщо ти набрав від 21 до 33 балів, то в тебе середній рівень здоров'я. Тобі слід багато працювати, щоб поліпшити його стан. Ще раз уважно прочитай запитання тесту й негайно ж почни вп-правляти становище.

Якщо набраних балів більше ніж 34, то ти стоїш на порозі катастрофи. Так жити не можна! Негайно зміни свій спосіб життя! Якщо тобі важко зробити це самому, звернися по допомогу до батьків або вчителів. Ще раз переглянь запитання тесту й постав перед собою мету ліквідувати явні недоліки свого способу життя. Спробуй скласти план свого морального й фізичного самовдосконалення. Займися самовихованням. Виправляй недоліки. Твоє здоров'я вимагає цього.
                 










Вплив куріння на здоров’я людини
Куріння - вид побутової наркоманії. Для багатьох курців паління стає частиною свого «Я», а таке внутрішнє сприйняття самого себе, іноді дуже важко змінити.
 Разом з тим, куріння - це більш ніж звичка. Всі ті форми споживання тютюну, які стали популярними серед населення, сприяють попаданню нікотину в кров. Після проникнення сигаретного диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд.
 У неможливості відмовитися від куріння винна вже виробилася залежність організму від денної дози нікотину. Організм чекає цієї дози і вимагає її, як покладених білків, жирів і вуглеводів. У курців обмін речовин уже інший, розвинулася деяка «нікотінозавісімость».
 Намагаючись кинути палити, завзяті курці дуже часто спочатку починають відчувати себе не краще, а набагато гірше: посилюється кашель, слабкість, дратівливість, схильність до переїдання, жінок тягне на солодке, причому в непомірних кількостях.
 Непоінформованість суспільства про цю проблему призвела до подання про куріння як про «шкідливою звичкою», в якій винуватим був оголошений палить, тому що він не може припинити курити. Однак звичка до паління формується тільки у 7-10% осіб, які систематично палять тютюн. У решти 90% діагностується тютюнова залежність.
 Особи зі звичкою до паління тютюну припиняють паління самостійно і не потребують спеціалізованої медичної допомоги.  Диференціальна діагностика тютюнової залежності і звички до куріння тютюну грунтується на декількох клінічних ознаках.
Шкода куріння
 Коли людина вперше торкається до сигарети, він не замислюється про ті важкі наслідки, до яких може призвести куріння. Легковажно ставлячись до свого здоров'я, курець вважає себе невразливим, тим більше що наслідки куріння позначаються не відразу, а через кілька років і залежать від його інтенсивності, кількості викурених сигарет, глибини вдихання тютюнового диму, терміну куріння і т. д.
 Більшості людей притаманний оптимізм. Будучи здоровими, вони зазвичай вважають, що їм завжди буде супроводжувати хороше самопочуття, а всякі захворювання - це доля інших, більш слабких, сприйнятливих до хвороб людей. Але, на жаль, такий оптимізм не можна вважати виправданим, якщо не вжити заходів профілактики захворювань, не відмовитися від шкідливих звичок.
 Дим сигарет повільно підточує здоров'я курця. Вчені наводять такі дані: якщо з тисячі цигарок виділити тютюнову смолку, то в ній можна знайти до 2 міліграмів сильного канцерогенної речовини, якого цілком достатньо для того, щоб викликати злоякісну пухлину в пацюка або кролика. Якщо ми врахуємо, що для того ряд людей викурює до 40 сигарет на день і навіть більше, то, для того щоб викурити тисячу сигарет, їм знадобиться всього 25 днів.
 Не можна не сказати про те, що людський організм має великий запас міцності завдяки наявності в ньому захисних механізмів, що протистоїть, впливу чужорідних речовин. Однак якась частина цих речовин все ж здатна завдати непоправної шкоди здоров'ю.
 Коли ж долучаються до куріння? В основному в шкільному віці. Піки відносяться до 14, 17 і 19 років.
 Незначне зниження кількості курців спостерігається після 25 років. Однак якщо чоловіки починають різко обмежувати споживання сигарет з 40 - 44 років, а після 45 років нерідко й зовсім відмовляються від них, то у жінок це відбувається років на 5 пізніше.
 Кинути палити не так вже й складно. Заняття спортом, подорожі, відсутність контактів з курцями допоможуть позбутися від тютюну та загрози захворювання на рак, хронічним бронхітом, та іншими хворобами,
Склад тютюнового диму. У момент затягування димом сигарети температура на її врешті досягає 60 градусів і вище. У таких термічних умовах відбувається сублімація тютюну та цигаркового паперу, при цьому утворюється близько 200 шкідливих речовин, в тому числі окис вуглецю, сажа, бензопірен, мурашина, синильна кислоти, миш'як, аміак, сірководень, ацетилен, радіоактивні елементи. Випалювання однієї сигарети еквівалентно перебуванню на жвавій автомагістралі протягом 36 годин.
 Сигарета містить зазвичай кілька міліграмів нікотину. В дим, який вдихає курець, потрапляє лише четверта частина цього заряду. І що цікаво: коли нікотину в сигареті мало, частота і глибина затяжок виявляється більшою, і навпаки. Курці начебто прагнуть наситити організм певною дозою нікотину. Який саме? Та тієї, при якій досягається бажаний психологічний ефект: відчуття припливу сил, деякого заспокоєння.
 Окис вуглецю, або чадний газ, має властивість зв'язувати дихальний пігмент крові - гемоглобін. Утворений при цьому карбоксигемоглобін не здатний переносити кисень; в результаті порушуються процеси тканинного дихання. Встановлено, що при викурюванні пачки сигарет людина вводить, в організм понад 400 мілілітрів чадного газу, внаслідок концентрація карбоксигемоглобіну в крові зростає до 7-10 відсотків. Таким чином, всі органи і системи курця постійно сидять на голодному пайку кисневому.
 Вплив куріння на організм людини
 Нікотин з'являється в тканинах мозку через 7 секунд після першої затяжки. У чому секрет впливу нікотину на роботу мозку? Нікотин як би покращує зв'язок між клітинами мозку, полегшуючи проведення нервових імпульсів. Мозкові процеси завдяки нікотину на час порушуються, але потім надовго гальмуються. Адже мозку потрібен відпочинок. Зрушуючи звичний для себе маятник розумової діяльності, курець потім неминуче відчуває його зворотний хід.
 Але підступність нікотину не тільки в цьому. Воно проявляється при тривалому палінні. Мозок звикає до постійних нікотиновим подачок, які в деякій мірі полегшують його роботу. І от сам починає їх вимагати, не бажаючи особливо перепрацьовувати. Вступає у свої права закон біологічної ліні. Подібно алкоголіку, якому, щоб підтримати нормальне самопочуття, доводитися «підгодовувати» мозок алкоголем, а курець - змушений «балувати» його, нікотином. А інакше з'являється неспокій, дратівливість, нервозність. Тут же волею-неволею закуриш знову.
 Органи дихання першими приймають на себе тютюнову атаку. І страждають вони найбільш часто. Проходячи через дихальні шляхи, тютюновий дим викликає подразнення, запалення слизових оболонок зіва, носоглотки, трахеї бронхів, а також легеневих альвеол. Постійне подразнення слизової оболонки бронхів може спровокувати розвиток бронхіальної астми. А хронічне запалення верхніх дихальних шляхів, хронічний бронхіт, що супроводжується виснажливим кашлем, - доля всіх курців. Безперечно, встановлена ​​також зв'язок між курінням і частотою захворювань на рак губи, язика, гортані, трахеї.
 В останнє десятиліття все більше занепокоєння вчених і практичних лікарів викликає те згубний вплив, який надає компоненти тютюнового диму на серцево-судинну систему. Ураження серця і судин у людей, багато і систематично палять, як правило, є наслідком порушенням нервової і гуморальної регуляції діяльності серцево-судинної системи.
 Численні експерименти показали: після викуреної сигарети (цигарки) різко збільшується порівняно з нормою кількість кортикостероїдів, а також адреналіну і норадреналіну. Ці біологічно активні речовини спонукають серцевий м'яз працювати в більш прискореному ритмі; збільшується об'єм серця, підвищується артеріальний тиск, зростає швидкість скорочень міокарда.
 Підраховано, що серце людини, яка палить робить за добу на 12-15 тисяч скорочень більше, ніж серце некурящого. Сам по собі такий режим неекономічний, оскільки зайва постійне навантаження веде до передчасного зношування серцевого м'яза. Але становище ускладнюється тим, що міокард не отримує тієї кількості кисню, яка необхідна йому при такій інтенсивній роботі. Обумовлено це двома причинами.
 По-перше, коронарні судини курця спазмовані, звужено, і, отже, приплив крові по ним дуже ускладнений. А по-друге, кров, що циркулює в організмі курця, бідна киснем. Бо, як ми пам'ятаємо 10% гемоглобіну, вимкнені з дихального процесу: вони змушені нести на собі «мертвий вантаж» - молекули чадного газу.
 Все це сприяє ранньому розвитку - ішемічної хвороби серця, стенокардії у курців. І цілком обгрунтовано серед факторів ризику інфаркту міокарда фахівці одним з перших називають куріння. Це підтверджує і статистика індустріально розвинених країн: інфаркти в порівняно молодому віці - 40 - 50 років - бувають майже виключно у курців.
 У любителів тютюну набагато важче, ніж у некурящих, протікає гіпертонічна хвороба: більш часто ускладнюється гіпертонічним кризом, порушенням мозкового звернення - інсультом.
 Куріння є одним з основних причин розвитку такого важкого захворювання, як облітеруючий ендартеріїт. При цій хворобі уражається судинна система ніг, іноді аж до повної облітерації (закриття просвіту) - судин і виникнення гангрени. У людей, не отруйних себе тютюном, це захворювання зустрічається вкрай рідко.  Порівняйте 14% випадків у курців тільки 0.3% у некурящих. Ці цифри отримані при обстеженні великої групи хворих.
 Нікотин та інші компоненти тютюну вражають також органи травлення. Наукові дослідження та клінічні спостереження незаперечно свідчать: багаторічне паління сприяє виникнення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.
 У людини, яка курить багато і протягом тривалого часу, судини шлунка перебувають у стані постійного спазму. У результаті тканини погано забезпечуються киснем і живильними речовинами, порушується секреція шлункового соку. І в результаті - гастрит або виразкова хвороба. В одній з московських клінік було проведено обстеження, яке показало, що 69% хворих на виразкову хворобу розвиток захворювання мало прямий зв'язок з курінням. З числа оперованих в цій клініці з приводу такого небезпечного ускладнення, як прорив виразки, близько 90% становили завзяті курці.
 Жінки середнього віку могли б мати зуби в набагато більшого збереження, якби в молодості уникали куріння. Згідно з результатами досліджень лише 26% некурящих жінок у віці після 50 років потребували протезування зубів. А у курців таку потребу відчували 48%.
 Згубно впливає куріння на вагітну жінку. Вдихання диму від сигарет і цигарок супроводжується активним його впливом на судинну систему, особливо на рівні дрібних судин і капілярів, що постачають внутрішні органи киснем і необхідними поживними речовинами. Виникають генералізований спазм судин і погіршення функцій легенів, головного мозку, серця, нирок. Доросла людина, що звикла до паління, не зазначає будь-яких неприємних відчуттів, але негативний вплив на судинну систему, поступово накопичуючись, обов'язково проявиться у вигляді гіпертонічної хвороби, стенокардії, схильності до тромбозів. Під час вагітності негативний вплив паління виявляється значно швидше, і особливо по відношенню до дитині, що розвивається. Показано, що, якщо мати курила під час вагітності, вага новонародженого менше норми на 150-200 грамів.
 Трисомія, тобто наявність у генетичному наборі людини «зайвої» хромосоми, часто призводить до серйозних спадкових захворювань. Ученью давно займаються дослідженням причин виникнення цього явища. Медики з Колумбійського університету в Нью-Йорку виявили очевидний зв'язок між курінням і трисомією у вагітних жінок.  Статистичні дані показали, що ризик виникнення цього явища у жінок, що палять значно вище, ніж у некурящих.
 Тютюнова залежність
 Тютюнова залежність - це клінічна форма патологічного процесу, який характеризується втратою в сфері мислення контролю над виникненням та припиненням бажань повторного куріння тютюну з одночасним розвитком клінічної картини синдрому патологічного потягу до куріння тютюну і синдрому відміни.
 Тільки 5% курців тютюн може самостійно припинити куріння. 80% хочуть припинити куріння тютюну, але їм необхідна спеціальна медична допомога.
 Тютюнова залежність за Міжнародною Класифікацією Хвороб (V МКБ-10) включена в розділ «Розлади психіки та поведінки пов'язані (викликані) з вживанням психоактивних речовин», а відсутність в клінічній картині тютюнової залежності психоорганічний симптоматики (галюцинацій, марення) і змін особистості, викликаних курінням тютюну, визначає особливе місце тютюнової залежності в ряду розладів у лікувань.
 У осіб з тютюновою залежністю поряд із синдромом патологічного потягу до куріння тютюну і синдромом відміни в 60% випадків діагностується межові психічні розлади. Найбільш часто спостерігаються тривожно-іпохондричний, тривожно-депресивний, астенодепрессівних і деперсоналізаціонние синдроми. Прикордонні психічні розлади розвиваються одночасно з клінічною картиною залежності, існують самостійно, а при загостренні створюють основу мотиву припинення куріння тютюну з пошуками медичної допомоги від куріння.
 Вплив нікотину та інших компонентів тютюнового диму на організм людини
 Головний діючий компонент тютюну - це, звичайно, нікотин. За своїм фармакологічній дії нікотин - стимулятор дихання. Але він не застосовувався в клінічній практиці з-за високої токсичності. Нікотин відноситься до засобів, що впливає на никотіночувствітельниє холінорецептори (н-холінорецептори) нервової системи і має двофазним дією - перша стадія - збудження змінюється гнітючим ефектом. Він впливає як на периферичні, так і на центральні н-холінорецептори.
 Нікотин має виражену стимулюючий вплив на хеморецептори синокаротидной зони, що супроводжується рефлекторним збудженням дихального і судинного центрів, а при підвищенні в крові концентрації нікотину спостерігається їх пригнічення. Крім того, нікотин порушує н-холінорецептори хромафінних клітин наднирників і в зв'язку з цим збільшує виділення адреналіну.
 Під впливом нікотину артеріальний тиск підвищується (зумовлено порушенням симпатичних гангліїв і судинного центру, підвищенням виділення адреналіну і прямим судинозвужувальну міотрочним впливом), частота серцевих скорочень спочатку сповільнюється (порушення центру блукаючого нерва і інтрамуральних парасимпатичних гангліїв), потім значно частішає (стимулюючу дію на симпатичні ганглії і виділення з мозкового шару надниркових залоз адреналіну). Нікотин також збільшує виділення антидіуретичного гормону задньої часток гіпофіза, що призводить до пригнічення виділення сечі нирками (антідіуретічсское дію). Двухфазность дії нікотину проявляється як щодо тонусу травного тракту (моторика кишечнику спочатку підвищується, а потім тонус кишечника знижується), так і щодо активності секреторної функції залоз (функція слинних і бронхіальних залоз спочатку підвищена, потім слідує фаза пригнічення).
 Значний вплив нікотин робить і на ЦНС, він сприяє більш легкої збудливості кори головного і середнього мозку. При цьому також спостерігається двухфазность дії: при застосуванні речовини спочатку короткочасна фаза порушення, а потім - тривале гальмування. У результаті впливу нікотину на кору головного мозку помітно змінюється суб'єктивний стан. Як і всяке наркотичний засіб, при курінні тютюн викликає короткочасну стадію ейфорії. Короткочасне збудження розумової діяльності зумовлене дією не тільки нікотину, але й роздратуванням нервових закінчень порожнини рота і дихальних шляхів агресивними компонентами тютюнового диму і рефлекторним впливом па мозковий кровообіг. У великих дозах нікотин викликає судоми. Нікотин має властивість викликати так званий синдром відміни. При тривалому вживанні, як це відбувається у курця, нікотин перестає стимулювати дихання, а з припиненням прийому викликає його гноблення. З цим пов'язаний дискомфорт, який відчуває людина при відмові від куріння. Цей стан розвивається протягом першої доби і може тривати одну - два тижні.
 При гострому отруєнні нікотином відзначаються гіперсалівація, нудота, блювання, пронос. Брадикардія змінюється тахікардією. Артеріальний тиск підвищується, задишка переходить у пригнічення дихання. Зіниці спочатку звужені, потім розширені. Бувають розлади зору, слуху, а також судоми. Допомога при цьому, в основному спрямована на підтримку дихання, тому що смерть настає від паралічу центру дихання.
 Легкі ознаки гострого отруєння нікотином (дере в горлі, в роті з'являється осоружний смак, нудота, може бути блювота, частий пульс, судоми, підйом кров'яного тиску) спостерігається зазвичай при перших спробах курити. Всі ці неприємні відчуття, пов'язані з першою сигаретою, не випадкові. Це захисна реакція організму, і треба нею скористатися відмовитися від наступної сигарети. Ще не настав час. коли зробити це буде не так легко.
 Хронічне отруєння нікотином, як правило, пов'язано з курінням тютюну. Проте слід враховувати, що: тютюновий дим містить і інші токсичні речовини. Симптоматика хронічного отруєння досить різноманітна. Типові запальні процеси слизових оболонок дихальних шляхів і обструкція бронхолегеневого дерева. Спостерігається порушення кислотності шлункового соку і моторики кишечника, також безліч інших проблем.
 При курінні відбувається різке зменшення вмісту кисню в крові.  Інформація, що міститься в тютюновому диму? Окис вуглецю (чадний газ) зв'язується з гемоглобіном, приводячи до підвищення рівня карбоксигемоглобіну, який може в 15 разів перевищити відповідний рівень у некурящих. Таким чином, скорочується обсяг вільного гемоглобіну, який є переносником кисню з легень у тканини. У зв'язку з цим у курців розвивається хронічна гіпоксія тканин, у тому числі головного мозку, що значно погіршує їх працездатність.
 Аміак, формальдегід та інші агресивні речовини тютюнового диму дратують слизову оболонку рота, гортані-, трахеї, бронхів, тому у курців не рідкість рихлість ясен, виразки в роті, часто запалюється зів, що приводить до виникнення ангін, Від тривалого куріння відбувається звуження голосової мети , з'являється осиплість голосу. Токсичні речовини тютюнового диму пригнічують активність альвеолярних макрофагів, що призводить до зниження активності місцевих імунних факторів і розвитку хронічних інфекційно-запальних процесів.
 В останні роки вчені приділяють пильну увагу речовин, що викликають рак. До них в першу чергу відносяться бензопірен, радіоактивні ізотопи та інші речовини тютюнового дьогтю. Якщо курець набере в рот дим, а потім видихне його через хустку, то на білій тканині залишиться коричнева пляма. Це і є тютюновий дьоготь. У ньому особливо багато речовин викликають рак. Багато з цих речовин надають не тільки токсичну, але і мутагенну і канцерогенну дію на клітини. Це означає, що вони порушують нормальну роботу генетичного апарату клітини, викликаючи утворення мутантних, в тому числі пухлинних, клітин (якщо вухо кролика кілька разів змастити тютюновим дьогтем, то у тварини утворюється ракова пухлина).
 При дії на організм складних сумішей токсичних сполук (таких, як тютюновий дим), що входять до складу компоненти можуть багаторазово посилювати шкідливу дію один одного. Так, наприклад, чадний газ або тонкодисперсні частинки диму, не володіючи мутагенною активністю, все ж сприяють утворенню пухлинних клітин в бронхах і легенях за рахунок порушення роботи місцевої імунної системи (наприклад, пригнічують активність альвеолярних макрофагів).









                   

 Дія алкоголю на організм людини

При вживанні алкоголю, котрий певною мірою є наркотичною отрутою, відбувається сп’яніння, отруєння, а у важких випадках - алкогольна інтоксикація. Відомо, що алкоголь засвоюється організмом поступово: 1-5% - в ротовій порожнині, 20-30% - у шлунку, 60-70% - в кишковому тракті. В нормі концентрація алкоголю в крові складає 0,1-0,2 г/л, при сп’янінні - підвищується до 1-3 г/л, наявність в крові 4-7 г/л алкоголю призводить до важного отруєння, а більш висока його концентрація - до смерті. Біля 90% алкоголю засвоюється організмом і лише 10% виводиться легенями і нирками. Наявність у шлунку їжі перешкоджає всмоктуванню алкоголю.
Максимальна концентрація алкоголю в крові спостерігається через 1-2 години від часу вживання, а через 12 годин - його наявність в крові не визначається. При вживанні алкоголю малими дозами печінка встигає перероблювати його і сп’яніння буває значно меншим, ніж від такої ж кількості випитого відразу. У кожної людини індивідуальна здатність до засвоєння і виведення алкоголю. Бона спричинена генетичною інформацією та наявністю в організмі ферменту, котрий розкладає алкоголь - алкогольдегидрогенази. Дія алкоголю на організм людини є різною, в залежності від того скільки і як часто він вживається. Необхідно знати про наслідки вживання алкоголю, їх можна розділити на декілька етапів.
1. Вживання в невеликих кількостях Наслідки: Психологічні - покращання настрою, хороше самопочуття, бадьорість, розкутість, зменшення почуття небезпеки та страху, притуплення обачності, бажання спілкуватися з оточуючими, відкритість та відвертість. Фізіологічні - покращення апетиту, стимулювання виділення шлункового соку, збільшення тонусу м’язів, покращення колообігу крові, підвищення тиску.
2. Сп’яніння Наслідки: Психологічні: неадекватність емоційних реакцій, можлива агресія, погіршення сприймання інформації, загальмованість, зниження реакції, нечіткість висловлювань, порушення асоціативних зв’язків, зниження пам’яті тощо. Фізіологічні: порушення координації рухів, втрата орієнтування у просторі, головокружіння, шум в голові, важкість у тілі, зменшення тонусу м’язів, неможливість виконання точної роботи, зниження працездатності, порушення зору.
3. Алкогольна залежність
Наслідки:
Психологічні: інтелектуальна деградація; зменшення функцій мислення, сприймання, пам’яті, мовлення; загальмованість сприймання інформації, нездатність до критичних дій та аналізу ситуації; апатія до всього, що не стосується алкоголю, постійний пошук можливостей випити, зниження самооцінки; моральна деградація.
Фізіологічні: загострення хронічних хвороб, руйнація внутрішніх органів, погане самопочуття, тошнота, головний біль, зниження або втрата координації рухів, печія в шлунку, апатія, втрата апетиту, передчасне старіння, зміна кольору шкіри, погіршення зовнішнього вигляду, втрата зубів, втрата свідомості, значка або повна втрата контролю, погіршення роботи мозку за рахунок руйнації клітин, втрата працездатності, коматозні стани тощо. Навколо цього поняття існує безліч хибних поглядів та уявлень, які заважають об’єктивно оцінити ситуацію в яку потрапляє багато людей. Тому звернемося до тих термінів, які використовуються в медицині.
Алкоголізм (алкогольна хвороба) - хронічне захворювання, що виникає при систематичному вживанні алкогольних напоїв та супроводжується психічною та фізичною залежністю від них. Воно включає в себе порушення практично всіх органів і систем, специфічні зміни особистості хворого та алкогольні психози.
Спочатку алкоголь був синтезований для медичних цілей і використовувався як знеболюючий та заспокоюючий засіб. Здебільшого на алкогольних напоях настоювали лікарські росли ми. Але ліки вживались в незначних кількостях (від 1 до 30 грам) і не викликали негативних наслідків. Для того, щоб зрозуміти шкідливий вплив алкоголю на організм людини, необхідно звернутися до деяких його біологічних особливостей.





Про шкідливий вплив наркотиків на здоров’я людини, її психіку та поведінку
Людина з’являється в світ для щастя, радості, творчості, праці, кохання. Світ прекрасний і дивовижний. І ті, в кого завжди відкриті серце і очі, хто усвідомлює диво свого буття, вдячні світу за свіжість і яскравість ранкових фарб, дивну милозвучність нічних звуків з лугів, відточену красу опалого золотого листя.
Але життя прекрасне і тим, що воно унікальне. Кожна людина неповторна. Але, що це?
Яким дисонансом вривається в наше життя ця гірка доля! Історія покарання над самим собою. Ось вона:
— Мені було 16 років, коли я познайомився з Олегом П., двадцяти чотирьох років, який з’явився на нашій вулиці і відразу ж став кумиром. Нам подобались його самостійність, сміливі судження, «досвідченість» і своєрідний життєвий нігілізм. Предметом нашої заздрості була його власна манера поведінки. Він став лідером.
Саме Олег навчив мене пити вино, знаходити гроші на спиртне, з передосторогою відноситись до інших, так званих, самовдоволених хлопців. При перших вживаннях вина мені було погано, нудило. Олег сміявся наді мною, і я намагався не показувати свою слабкість, вживати, як всі. Коли грошей на випивку не вистачало, Олег діставав якісь таблетки або порошки і говорив, що зараз все одно «закайфуємо». І дійсно — «кайфували» від півсклянки вина. Поступово це стало звичкою. Якось непомітно я втратив самостійність. Вже з самого ранку я шукав Олега, просив у нього дурман, принижувався, а він ставив переді мною все нові і нові умови. Із школи я пішов — втратив до неї інтерес. Став нудьгувати і з старими друзями, якось віддалився від них, від світу їх інтересів, планів. Вдома почалися конфлікти. Однак тепер я дізнався, де можна дістати наркотики, у кого, в який час їх можна перехопити, став постачати ними інших хлопців. Все це нагадувало полювання, де я був одночасно і мисливцем, і загнаною дичиною.
Тепер я не можу без цього проклятого дурману. Я не можу не думати про нього, не шукати його. Я став противний самому собі. Світ для мене перестав існувати. Я хочу померти!»
Така типова доля наркомана. Спочатку знайомство з одурманюючою отрутою, потім короткочасне насолодження нею, пошук нової порції, відчайдушні спроби відірватися від наркотику, кола його споживачів і розповсюджувачів і - відчуття повного безсилля, краху, втрати інтересу до життя.
Розглянемо тепер деякі дані про наркоманів. Коротка назва всіх наркотиків — дурманячі речовини — відображає їх дію на мозок, психіку. Вони надають своєрідну седативну або збуджуючу дію на нервові центри і викликають при повторних прийомах специфічне явище — звичку, яка переходить в тяжку залежність, хворобу. Наркотиком слід вважати будь-яку речовину, яка є предметом зловживання в інших цілях, крім медичних.
Таким чином, в якості наркотиків може виступати багато лікарських речовин, які використовуються в медичній практиці. Тому будь-які медикаменти слід приймати тільки за призначенням лікаря,  у вказані терміни і в рекомендованих дозах.
Людина, яка стає залежною від наркотиків, втрачає можливість самостійно відмовитися від токсичної речовини, до якої вона звикла. Відсутність або недостатність в організмі наркотичного препарату  прирікає людину на тяжкі психічні страждання.
По мірі продовження вживання наркотиків з’являється симптоматика хронічної інтоксикації організму, органічні незворотні зміни у внутрішніх органах. Під впливом наркотиків людина стає занадто дратівливою, агресивною. Частими для неї стають напади немотивованої люті або нудьги. Не отримавши своєчасно чергову дозу наркотиків, відчуваючи страждання наркотичного голоду, він може заподіяти самогубство або вчинити вбивство.
Вживання наркотиків надає шкідливий вплив не тільки на самого хворого, але й на його нащадків. Французький лікар X. Роло розповідає про одну морфіністку, яка мала 3х дітей. Перша дитина виявилась нежиттєздатною і померла в перший день після народження. Друга — відставала в розвитку, померла в 3 роки від туберкульозу легень. Третя дитина захворіла на психічне захворювання.
Лікувати хворих наркоманією — нелегка задача. Молоді люди повинні знати, що достатньо один раз не встояти перед спокусою і в результаті — можна втратити життя.

1 коментар:

  1. ВСЕ ЧИТАЙТЕ ЦЕ ЗАВДАННЯ НА ЯК ВІДПОВІДАЮТЬ МОЮ КРЕДИТУ З ЛЕГІТОВОЇ І КОРІБНОЇ КОМПАНІЇ Мене звуть Керстін Ліс, я шукав кредит, щоб погасити свої борги, всі, кого я зустрів, шахраювали і брали гроші, поки нарешті не зустріли пана, Бенджаміна Брейль Лі Він міг дати мені позику в розмірі 450 000,00 R. Він також допоміг деяким моїм колегам. Я сьогодні говорю як найщасливіша людина у всьому світі, і я сказав собі, що будь-який позикодавець, який рятує мою родину від нашого бідного становища, я скажу ім'я всьому широкому світові, і я так радий сказати, що моя родина повертається назавжди, тому що мені була потрібна позика, щоб почати своє життя на всьому протязі, оскільки я єдина мама з 3 дітьми, і весь світ здавався, що він висить на мені, поки я не мав на увазі, що Бог послав позикодавця, який змінив моє життя і що в моїй родині, БОГ, що побоюється кредитора, містер, Бенджамін, він був Спаситель БОГ, посланий рятувати мою сім'ю, і спочатку я думав, що це стане неможливим, поки я не отримаю позику, і запросив його до своєї сім'ї -Усім учаснику, від якого він не відмовився, і я пораджу будь-кому, хто справді потребує позики, звернутися до пана Бенджаміна Брейля Лі електронною поштою за адресою (lfdsloans@outlook.com), оскільки він є найбільш розуміючим і добрим сердечним кредитором I коли-небудь зустрічалися з турботливим серцем. Він не знає, що я роблю це, поширюючи свою доброзичливість у відношенні до мене, але я вважаю, що я повинен поділитися цим питанням з усіма вами, щоб звільнити себе від шахраїв, будьте обачливими, як вдавачі та зв’яжіться з правою кредитною компанією. com або whatsapp + 1-989-394-3740. .

    ВідповістиВидалити