21 квітня 2016

Міні – лекторій на тему « Правила безпечної поведінки у холодну пору року»

Міні – лекторій на тему « Правила безпечної поведінки у холодну пору року»
Зовсім скоро, прокинувшись вранці, ви побачите  за вашими вікнами білу снігову ковдру і радісно подумаєте « Нарешті зима! ». Ця пора року є однією із улюблених для дітлахів, тому, що можна досхочу кататися на ковзанах, лижах, санчатах, грати у сніжки, ліпити сніговиків і вигадувати ще безліч цікавих ігор. Проте зима має в собі багато прихованих небезпек, які можуть коштувати людині здоров’я і навіть життя.
Найпершою загрозою, що може підстерігати кожного з нас – є відмороження окремих частин тіла та загальне переохолодження організму. Запам’ятайте, що відмороження тканин тіла можливе навіть при не дуже низькій температурі, якщо у вас мокрі черевики або рукавички. А при температурі повітря нижче 20 градусів можливе миттєве обмороження при контакті шкіри з металевими предметами( так зване, прилипання поверхні шкірних покривів до металевих поверхонь.
Переохолодження( іншими словами зниження температури тіла) може призвести як і до виникнення тяжких простудних захворювань, так і до загибелі потерпілого. До ознак обмороження та переохолодження відносяться наступні:
·        Почервоніння та побіління шкіри;
·        Зникнення чутливості у кінцівках;
·        Тремтіння тіла;
·        У важких випадках – втрата свідомості і зупинка дихання.
Якщо ви або хтось із ваших рідних чи знайомих отримали обмороження чи переохолодженя потрібно негайно надати першу медичну допомогу, а саме:
·        Зігріти відморожену ділянку тіла або потерпілого;
·        Розтерти відморожену ділянку м’якою вовняною тканиною, але нів’якому разі не снігом;
·        Тепло вдягнути постраждалого, вкласти до ліжка то обкласти грілками;
·        Напоїти гарячим чаєм;
·        Якщо на відмороженій частині з’явилися піхурці, потрібно накласти на вражене місце стерильну суху пов’язку, дати людині знеболююче та відправити до лікарні.
Хто з дітей не любить веселі ковзанки? Проте потрібно пам’ятати, що крига буває дуже небезпечною. Не можна виходити на лід , якщо його товщина менше 20 сантиметрів, щоб запобігти ламанню криги. Якщо ви стали свідком нещасного випадку, коли людина провалилася під лід потрібно покликати на допомогу дорослих. Якщо намагаєтеся самі врятувати людину, то неможна бігти по кризі, потрібно лягти на живіт і обережно підповзти якомога ближче до ополонки, простягти потерпілому палку, мотузку, ремінь або інший підручний засіб.
Якщо ж ви самі опинилися у ополонці, то намагайтеся чим довше протриматися на поверхні води, кличте на допомогу, намагайтеся вибратись із крижаної води, відвівши руки в сторони і в зад та спиною спираючись на лід.
Перебуваючи взимку на вулиці міста, не забувайте про необхідність  дотримуватися середини тротуару, уникаючи шляхів,що ведуть під стінами будинку. Адже тут на вас може чекати небезпека у вигляді бурульок, котрі відірвавшись і впавши із великої висоти можуть завдати серйозної травми.
Також будьте особливо обережними під час переходу проїзної частини дороги, пам’ятайте, що на слизькій дорозі автомобіль буде довше гальмувати, та й ви можете ненароком підсковзнутися на середині шляху.
Запам’ятайте! Лише уважність та обережність, а також дотримання правил елементарної безпеки є запорукою збереження життя та здоров’я і тільки хороших вражень і спогадів про чудову пору року – зиму.





Немає коментарів:

Дописати коментар