21 квітня 2016

Бесіда "Що потрібно знати про туберкульоз"

Що потрібно знати про туберкульоз
Туберкульоз – широко поширене у світі інфекційне захворювання, що викликається різними видами мікобактерій,як правило паличкою Коха.
Туберкульоз зазвичай вражає легені, рідше – кістки, суглоби та шкіру. Збудник даної хвороби передається повітряно – крапельним шляхом при розмові, кашлі та чханні хворого. Найчастіше після інфікування захворювання протікає в безсимптомній, прихованій формі,  тому часто людина вважає, що перевтомилася або застудилася. Це є дуже небезпечно. Найбільший ризик захворіти мають люди, що інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД. Високий ризик мають:
·         Люди, які знаходяться у постійному контакті з хворими на відкриту форму туберкульозу;
·         Люди, що зловживають алкоголем або вживають наркотики;
·         Люди, що мають знижений імунітет через недостатнє харчування та погані умови життя, або через наявність хронічних захворювань;
·        Курці, які мають великий « стаж » куріння;
·        Діти, імунна система яких ще неповністю сформована;
·        Люди похилого віку через вікове ослаблення імунітету.
Дітям проводяться профілактичні щеплення. Таке щеплення дає досить тривалий та надійний імунітет, але нажаль, не дає 100%  захисту від захворювання. Для зменшення ризику захворювання потрібно повноцінно харчуватись, загартовуватись та не зловживати шкідливими звичками, а також обов’язково один раз на рік проходити флюрографію.
До симптомів, які повинні вас насторожити належать наступні: кашель, частіше сухий, що продовжується довше ніж 3 тижні, наявність крові у мокротинні, підвищення температури тіла без очевидних на те  причин, раптове схуднення, погіршення апетиту, слабкість, пітливість, втомлюваність.
При наявності хоча б кількох симптомів – негайно зверніться до лікаря!  Пам’ятайте, повне одужання можливе при умові раннього початку та суворого дотримання режиму лікування та рекомендацій лікаря.


Немає коментарів:

Дописати коментар