21 квітня 2016

Бесіда "Проблема СНІДу

              Проблема СНІДУ
У 70-ті роки ХХ століття було виявлено нове інфекційне захворювання –  « синдром набутого імунодефіциту людини » ( СНІДл ). Нині у багатьох країнах світу СНІД набув характеру епідемії. У деяких країнах Африки майже половина населення – інфіковані. Якщо люди негайно не об’єднаються і не вживуть необхідних заходів, за 10 – 20 років з’явиться реальна загроза вимирання людства.
СНІД є смертельно небезпечним  захворюванням, яке сучасна медицина поки що неспроможна вилікувати. Збудник хвороби – специфічний вірус, що отримав назву вірусу імунодефіциту людини ( ВІЛ).
Віруси потрапляють у кров людини. Тут вони швидко проникають у клітини крові – лімфоцити, що роблять їх недосяжними для антивірусних факторів імунної системи . Усередині уражених лімфоцитів відбувається інтенсивне розмноження ВІЛ. Після цього оболонка клітини руйнується, лімфоцит гине, а віруси проникають в інші лімфоцити крові, поступово ослаблюючи імунну систему інфікованої людини. Це робить її беззахисною перед іншими мікроорганізмами.
Поступово розвивається хвороба – СНІД, яка спочатку проявляється у хронічних інфекційних захворюваннях, що не піддаються лікуванню, тривалій діареї, збільшенні лімфатичних вузлів, які найкраще виявляються на шиї і в паху, тривалих підвищеннях температури без помітних причин чи ознак захворювання, безпричинній втраті ваги, швидкій втомлюваності, підвищеній пітливості  вночі, невиліковних  висипаннях на шкірі тощо. Але діагноз СНІДУ може поставити  тільки лікар на підставі результатів аналізу крові. СНІД передається через кров при її переливанні або при внутрішньовенному вживанні наркотиків, при незахищеному статевому акті, при вагітності від матері до дитини.
В Україні склалась дуже тривожна і небезпечна ситуація. За даними станом на 2001 рік було зареєстровано 36, 6 тис. хворих громадян. Нині ця цифра у рази більша. Особливо збільшилась кількість хворих на СНІД молоді та дітей. За експертними оцінками реальна кількість ВІЛ-інфікованих становить більше 300 тисяч осіб.

Єдина людина, що може вберегти вас від СНІДУ, - це ви самі!

Немає коментарів:

Дописати коментар